Club Brugge wil joint venture om twee stadions te financieren die 134 miljoen euro kosten

Redactie KW

Club Brugge wil een joint venture oprichten met de stad om de bouw van de twee nieuwe stadions te financieren. De twee verenigingen (Club en Cercle) zouden dan huur betalen aan die vennootschap. De stad zegt niet meteen nee.

Het totale complex kost meer dan 134 miljoen euro. Club Brugge brengt eigen middelen in, 45 miljoen euro. Daarbovenop vraagt Club Brugge of de zeehaven van Brugge voor 20 jaar lang 2,5 miljoen euro investeert. In ruil voor sponsoring. Ook de stad brengt eigen middelen in, ze rekent op 40 miljoen euro door Jan Breydel gedeeltelijk te verkavelen. Tot slot zou de vennootschap 47 miljoen euro lenen, waarvoor de stad zich mede borg zou stellen.

40.000 zitjes

Club krijgt zo z’n eigen stadion,, 40.000 zitjes, en huurt aan de vennootschap. Het tweede stadion zou een multifunctioneel stedelijk sportcomplex zijn, met 17.000 zitjes, dat Cercle ook huurt aan de vennootschap. Daarnaast is er een parking voor 6000 auto’s en 160 bussen en 12 trainingsvelden voorzien. De gronden zelf zouden ook door de stad worden gekocht.

Goedgekeurd

Het financieringsvoorstel van de twee voetbalverenigingen is door het schepencollege goedgekeurd, maar nog niet aan de gemeenteraad voorgelegd. Dat zou in januari gebeuren. Toch lokt het financieel plan reacties uit bij de oppositiepartijen. Groen had eerder al laten weten de idee van twee stadions waanzinnig te vinden. Het financiële voorstel vinden ze onaanvaardbaar. Bij N-VA wachten ze het debat af. OpenVLD en Vlaams Belang vinden het geen slecht voorstel.

(MD/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier