Club Brugge overwintert niet in Europa

Club Brugge heeft zich woensdag niet kunnen plaatsen voor de zestiende finales van de UEFA Cup voetbal. De West-Vlamingen hadden in hun laatste groepsduel (groep G) voldoende aan een gelijkspel tegen het Deense FC Kopenhagen, maar gingen op eigen veld met 0-1 (rust 0-0) onderuit. Het was Santin die in de 58e minuut het lot van blauw-zwart bezegelde.

Club Brugge startte zonder de geblesseerde Simaeys maar ook zonder Akpala en Ciman. Bij Kopenhagen moest de Tsjechische international Sionko vrede nemen met een plek op de bank.

Brugge kwam fel uit de startblokken. Een voorzet van de Mets werd door Vargas via een volley naast doel getrapt, maar ook aan de overzijde was Kopenhagen gevaarlijk. De Braziliaan Santin etaleerde daarna meteen zijn individuele klasse op de linkerflank van Kopenhagen. De bal bleef echter op de lijn hangen, Evens kon nipt wegwerken, na vijf minuten wedstrijd.

Veel uitgespeelde kansen kreeg Brugge niet in de eerste helft, maar op een vrije trap van Evens devieerde Geraerts in één tijd net niet over de doelman. Santin dook na 12 minuten plots op voor doel, maar de scherpe voorzet kon hij net niet binnenduwen. Club Brugge ging dan zeer slordig en onzeker spelen, ondanks de felle eerste 10 minuten. Dirar zorgde wel nog voor gevaar. Hij sneed naar binnen en doelman Christiansen kon zijn schot maar net uit doel ranselen.

Na de pauze dropte coach Jacky Mathijssen Leko en Ciman in de ploeg, ten koste van de geblesseerden Alcaraz en Klukowski.

Santin scoorde in de 58e minuut het openingdoelpunt voor de uitclub. Stijnen was kansloos op het schot dat via Evens in de voeten van de Braziliaan viel. Vijf minuten later was het bijna 0-2 via opnieuw Santin, maar Stijnen was bij de pinken..

In de zoektocht naar de gelijkmaker, en naar een plaatsje in de volgende ronde van de Uefabeker, bleef Brugge onzuiver voetballen. Een schot van Dirar in de 71e minuut en een kopbal van Clement bleven wel dreigend.

Een corner en een vrije trap in de extra tijd brachten geen soelaas. Club Brugge miste een unieke kans om twee Belgische clubs te laten overwinteren in Europa, maar verdiende het niet op basis van deze wedstrijd.

Club Brugge eindigt zo als vierde in groep G. Saint-Etienne, dat woensdag 2-2 gelijkspeelde tegen Valencia, wordt groepswinnaar met 8 punten. Valencia (6 punten) eindigt als tweede, Kopenhagen (5) wordt derde, Club Brugge (3) vierde en Rosenborg (2) vijfde. Enkel de eerste drie uit elke groep stoten door naar de laatste 32.

Vrijdag wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de zestiende en de achtste finales van de UEFA Cup. Er zit nog één Belgische club in de trommel. Landskampioen Standard, dat morgen/donderdag nog zijn laatste groepsduel in en tegen Stuttgart (groep C) speelt, kent vrijdag zijn tegenstander voor de zestiende finales. Die worden op 18 of 19 en 26 februari afgewerkt. (Bron: Belga)