Canadees Svein Tuft nieuwe leider Eneco Tour na tijdritzege in Ardooie

Redactie KW

Na de zege met zijn team Orica-Greenedge in de ploegentijdrit, heeft Svein Tuft zaterdag ook de individuele tijdrit van de Eneco Tour (WorldTour) gewonnen. De Canadees was over de 17,4 kilometer in Ardooie sneller dan de Amerikaan Taylor Phinney en de Nederlander Lars Boom. Tuft neemt ook de leiderstrui over van Tom Boonen.

Taylor Phinney, op de Spelen in Londen nog vierde in zowel de weg- als de tijdrit, had met 20:30.87 lange tijd de snelste chrono. Enkel Tuft dook nog onder die tijd en deed er met een gemiddelde van meer dan 51 kilometer per uur nog vijf seconden af: 20:25.70. Lars Boom legde beslag op de derde plaats, op zes seconden. Alberto Contador werd zevende op 22 seconden.

Tom Boonen finishte op iets meer dan een minuut van Tuft en moet zijn leiderstrui afstaan aan de Canadees. Die begint met een kleine voorsprong van 4 seconden op Lars Boom aan de slotrit zondag. Sylvain Chavanel, zesde in de tijdrit op 20 seconden, is derde in de stand op 16 seconden.

De ontknoping van de Nederlands-Belgische rittenkoers volgt zondag met de 214,5 kilometer lange slotrit van Maldegem naar Geraardsbergen. Onderweg wacht het peloton onder meer twee keer Ledeberg en Valkenberg en drie keer de Muur.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier