Brian Ryckeman behaalt zilver op het WK zwemmen in Barcelona

© BELGA
Redactie KW

Brian Ryckeman veroverde een zilveren medaille op de 25 km open water op het WK zwemmen in het Spaanse Barcelona. Daarmee is hij de derde Belg (en West-Vlaming) ooit die een WK-medaille kon veroveren in het zwemmen.

Brian Ryckeman heeft zich zaterdag in de Belgische geschiedenisboeken gezwommen. Hij veroverde op het WK zwemmen in het Spaanse Barcelona zilver op de 25 km in open water en werd zo de derde Belgische zwemmer met een WK-medaille in zijn bezit. De 29-jarige Oostendenaar moest zaterdag na een bijzonder spannende wedstrijd alleen maar de Duitse topper Thomas Peter Lurz laten voorgaan die finishte in een tijd van 4u47’27”. Die was na een millimeterspurt welgeteld vier tienden van een seconde sneller dan Ryckeman. Het brons was voor de Rus Evegenii Drattchev, die 1.1 seconde na Lurz aantikte. Met zijn knappe zilveren plak pakt Ryckeman sportieve revanche voor zijn teleurstellende prestaties op de Olympische Spelen van Londen. Daar werd hij pas 16de op de 10 km.

Ryckeman bezorgde België een vierde plak (de eerste zilveren) in de WK-geschiedenis. Roeselarenaar Fred Deburghgraeve won in 1998 in het Australische Perth goud op de 100m school en op het WK van vier jaar eerder in Rome pakte ‘Fredje’ ook al brons op die afstand. Brigitte Becue (Oostende) was dat WK goed voor brons op de 200m school.

“Als ik goed ben, is alles mogelijk, maar op een slechte dag kan het een nachtmerrie worden. Een medaille zou geweldig zijn, maar ook een plaats in de top vijf zou me al heel gelukkig maken”, had Ryckeman maandag na zijn 10 km in open water nog laten optekenen. Op die (Olympische) afstand werd hij elfde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier