Boek over Leon Vandaele

Redactie KW

Dochter Ann Vandaele heeft een boek samengesteld over Leon Vandaele, oud-winnaar van Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem. Vandaele overleed in 2000 op 67-jarige leeftijd.

Leon Vandaele is wat tussen de plooien van de wielergeschiedenis verdwenen. Vreemd, want hij haalde in zijn profcarrière van 1952 tot 1964 liefst negentig zeges. “Ik denk dat hij minder bekend is omdat hij nooit een grote ronde heeft gereden,” vertelt zijn schoonbroer Paul Naessens.

Vandaele begon zijn carrière bij Bertin, en verkaste later naar Faema, als tweede kopman naast Rik Van Looy. Het boterde nooit echt tussen die twee, vertelt zijn ploegmaar Roger Decock. “Milaan-San Remo voor Van Looy, en Parijs-Roubaix voor Vandaele, dat was de afspraak. Tot Lomme Driessens ons kwam zeggen dat Van Looy ook in Roubaix wou winnen. Ik heb die dag de ziel uit mijn lijf gereden voor Leon, die op de piste sneller was dan iedereen.”

Zijn zege leidde wel tot een breuk met Faema, en de oprichting van de legendarische Flandriaploeg. “Leon had toen een cafe in Zedelgem, de Vieux Temps, en daar was ook de fabriek van Flandria. De familie Claeys is toen met die wielerploeg gestart,” herinnert Paul Naessens zich.

Vandaele was een echte gentleman-coureur, razendsnel, maar met voldoende inhoud om ook de klassiekers te winnen. Naast Parijs-Roubaix, won hij ook Gent-Wevelgem, Parijs-Brussel, Kuurne-Brussel-Kuurne en het Kampioenschap van Vlaanderen. “Daar had hij een record kunnen vestigen door vier keer na elkaar Koolskamp te winnen, maar hij kwam niet tot een overeenkomst met de organisatie, en dus bleef hij weg.”

Een zware val in Parijs-Brussel fnuikte zijn verdere carrière, die hij afsloot in 1964. Vandaele overleed op 67-jarige leeftijd in Oostkamp. Alle info over het boek kun je vinden op www.leonvandaele.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier