Bloedbad bij Crelan-Euphony: “Waar moeten we nog profcontract zoeken?”

© VDB
Redactie KW

Het nieuws van de stopzetting van Crelan-Euphony is ingeslagen als een bom. Ook vier West-Vlaamse profrenners staan plots op straat en gezien de moeilijke situatie wordt het voor hen heel moeilijk om nog ergens een plaatsje in het wielerpeloton te bemachtigen.

Zwevegemnaar Baptiste Planckaert, die morgen zijn 25ste verjaardag viert, ziet de bui hangen. “Woensdagochtend belde Gérard Buelens (manager, red.) me nog op om af te spreken en mijn contract voor 2014 vast te leggen. Hij zei me dat ik vrijdag telefoon mocht verwachten. Gisteren kreeg ik echter ‘s avonds een sms van hem dat er problemen waren bij de UCI voor de omvorming van vzw naar nv. Vanochtend kreeg ik dan de mail. Het was toch een ferme domper, want gisterenavond hoopte ik dat er nog uitstel zou komen. Maar zelfs al dat het geval is, zal Buelens geen financiële risico’s willen nemen. Ik hoorde net dat Champion Systems er ook mee stopt. Zo zijn er intussen wel heel veel procontinentale ploegen die afhaken. Neen, het ziet er niet goed uit.”

Planckaert wil nu eerst het seizoen afwerken. “Ik geef mezelf de tijd tot een week na Parijs-Tours. Het is hopen dat er iets uit de bus valt, maar ik besef dat de huidige situatie niet bepaald rooskleurig is. Of er mogelijkheden zijn? Ik zou het momenteel niet kunnen zeggen, als je ziet wie er nog geen ploeg heeft voor volgend jaar. Als het niet lukt om prof te blijven, zal ik moeten solliciteren voor een gewone job.”

Klaas Sys: “Realistisch zijn”

Ook voor de 26-jarige Loppemnaar Klaas Sys ziet het er niet goed uit. “Vorige week vrijdag zei de ploegleider voor de GP de la Somme dat Gérard hem, door de onzekerheid die in de ploeg heerste, de dag ervoor het contract had laten zien. De ploeg zou voor drie jaar blijven voortbestaan. Alles leek in orde, ook voor mij. Maar vanochtend kregen we om 10.10 uur plots een mail. Ik zat nog op mijn rollen te trainen en las het bericht ietsje later. Blijkbaar is het onmogelijk om de deadline van eind september te halen. Of er een doorstart mogelijk is? Daar geloof ik niet in. Dit is heel slecht nieuws voor mijn wielercarrière. Waar moeten we nu nog een profcontract vinden? Ik wil en moet realistisch zien, zeker als je ziet welke renners (Bakelants, De Gendt, Leukemans…, red.) nog op zoek zijn naar een ploeg. Opties? Ik zou het niet weten. Ik denk dat het volgend jaar een BK wordt met wel heel weinig deelnemers.”

Ook Kevin Claeys en Maxime Vantomme maken deel uit van Crelan-Euphony.

(TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier