Bijna 20.000 wielertoeristen rijden hun Ronde van Vlaanderen

Redactie KW

Zaterdag lokte de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen maar liefst 19.870 deelnemers. “Het publieksrecord van in 2009 werd daardoor geëvenaard”, vertelt Gert Van Goolen van organisator Golazo.

Volgens de organisatie komt een kwart van de deelnemers uit het buitenland, met dit jaar ongeveer 2.500 Nederlanders en 1.000 Britten. Onder de dertig nationaliteiten waren er fietsliefhebbers uit Australië, Brazilië, China, de Dominicaanse Republiek, Japan, Maleisië, Singapore en de Verenigde Staten. Politici zoals Kris Peeters, Alexander De Croo en Renaat Landuyt lieten zich ook opmerken onder de wielerliefhebbers. De meerderheid van de deelnemers vertrok in Ninove aan het parcours van 75 of 140 kilometer. Vierduizend echte flandriens gingen de uitdaging aan om de volledige 260 kilometer van de profs af te haspelen”, zegt Van Goolen. “Het weer heeft voor extra volk gezorgd, maar het gros van de deelnemers zou sowieso aan de start verschenen zijn.”

Aan de populaire hellingen zoals de Koppenberg en de Muur van Geraardsbergen moesten de fietsers wel wat aanschuiven om aan de beklimming te starten. “De Koppenberg is nu eenmaal erg smal en iedereen wil proberen wat de profs kunnen”, zegt Van Goolen. De organisatie had voor de twintigste editie extra de nadruk gelegd op veiligheid en respect en zegt dat de deelnemers de richtlijnen van de politie bijzonder goed hebben opgevolgd.

(KPL/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier