Betwistbare strafschop levert Zulte Waregem punt op in en tegen Cercle Brugge

Het werd 1-1 in het Jan Breydelstadion na een derby waarin beide ploegen elk één helft de betere waren.

Bij de thuisploeg verving Kristof D’Haene de geblesseerde Bart Buysse. Ook een geblesseerde bij de bezoekers: Olafur Skulason. Zo mocht de uit schorsing terugkerende Junior Malanda zijn plaats op het middenveld weer innemen.

Kansen voorCercle

Op een grasmat die de uren voor de wedstrijd serieus te lijden had onder de overvloedige regen viel in het openingskwartier weinig gevaar te noteren tot Junior Kabananga Sammy Bossut aan het werk zette met een voorzetschot. Cercle moest zeker niet onderdoen voor Essevee. Midden de eerste helft leek Michael Uchebo de 1-0 op het hoofd te hebben, maar Bossut ranselde de bal met een pijlsnelle reactie van de lijn. Zulte Waregem had op dat moment thuisdoelman Joris Delle nog geen enkele keer op de proef gesteld. Na 33 minuten liet Frédéric Duplus zich bijna verrassen door de voor hem opduikende Uchebo, maar ook nu bleef de openingstreffer uit.

Verdiende thuisvoorsprong

Op de eerste echte kans voor de bezoekers was het wachten tot kort voor rust, maar Delle pareerde het schot(je) van Jens Naessens. En toch viel voor de koffie nog de 1-0: Uchebo, de gevaarlijkste man bij de thuisploeg, kopte het leer nu wel tegen de touwen. Een verdiende voorsprong.

Snediger Essevee na rust

Zulte Waregem begon, wellicht als gevolg van een donderpreek van coach Francky Dury, snediger aan de tweede helft met een tweetal kansen voor Davy De fauw. Malanda werd door de paal en Delle van een doelpunt gehouden. Na 71 minuten kwam de gelijkmaker wel op het bord na een betwistbare penalty. Kristof D’Haene beging handspel, maar dat gebeurde buiten het strafschopgebied. Thorgan Hazard liet zich vanaf 11 meter niet van de wijs brengen: 1-1. Een ziedende thuiscoach Lorenzo Staelens werd door scheidsrechter Nicolas Laforge naar de tribune verwezen.

Cerclevesting wankelt

Zulte Waregem drong aan voor de volle buit en de Cerclevesting begon serieus te wankelen. Zes minuten voor tijd moest Delle een afgeweken bal van Naessens uit de kruising halen. Het doelpunt kon ook nog aan de andere kant vallen, maar Tim Smolders verkwanselde een wenkende kans nogal onbeholpen. De halve omhaal van invaller Gaetano Monachello verdiende beter, maar ook die poging belandde naast de kooi van Bossut. Prangend slot, maar de score veranderde niet meer. Billijke draw in deze West-Vlaamse derby.