Basketbalmonumenten pleiten voor meer Belgen in eerste klasse

Redactie KW

Als het van basketbalmonumenten Rudolf Van Moerkerke, Rik Samaey en Werner Rotsaert afhangt, spelen er binnenkort veel meer Belgen in eerste klasse. Samen met enkele andere basketbaliconen klagen ze het buitenlandse overwicht in de Belgische competitie aan. “We pleiten voor de 5/7-regel, waarbij er maximum 5 buitenlanders en minimum 7 Belgen op het wedstrijdblad staan”, aldus de basketbalcoryfeeën.

De actie ‘Red Belgisch Basket’ is een initiatief van Pieter Loridon, Willy Steveniers, Ronny Bayer, Carlos Sierens en West-Vlamingen Rudolf Van Moerkerke, Rik Samaey en Werner Rotsaert. Samen pleiten ze voor meer kansen voor Belgische basketbalspelers.

“We vinden het onze taak om de schrijnende situatie in het Belgische basketbal een halt toe te roepen”, klinkt het. “De buitenlandse passanten/spelers hypothekeren de toekomst van onze eigen jongeren en het Belgische basket. Vandaar pleiten wij voor de 5/7-regel: maximum 5 buitenlanders en minimum 7 Belgische spelers (die hun opleiding in België gekregen hebben) op het wedstrijdblad. Daarnaast willen we ook extra toezicht op alle jongerensubsidies, zodat die effectief en doelgericht naar de jongeren gaan.”

Om hun mening kracht bij te zetten, werd er een bijhorende site (www.redbasket.be) en petitie opgericht. De basketbalgrootheden organiseren woensdag een persconferentie in Gent, waar ze hun eisen en plannen verder uit de doeken zullen doen.

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier