Winnen went wél

Olivier Volckaert

In de wekelijkse sportcolumn ‘Raak’ becommentarieert iemand van de sportredactie telkens een item uit de West-Vlaamse sportactualiteit. Vandaag heeft Olivier Volckaert het over de successen van basketclub Telenet Oostende.

BC Telenet Oostende plaatste maandagavond al de 15de Beker van België in de grote kast der trofeeën. In de bekerfinale speelden de Port of Antwerp Giants met acht (slechts vijf ervan konden scoren), BC Oostende deed het met elf en die vonden wél allemaal de korf. Dan is de conclusie even simpel als eenvoudig: de bank maakte het verschil. Het finaleweekend werd georganiseerd in een Final Four – op Paleis 12 op de Heizel – en twee matchen met een korte opeenvolging. Oostende heeft dat in de benen door de knappe Europese campagne.

En winnen went. Voor BCO is het na de titels in 2012 en 2013 en de beker in 2013 de vierde opeenvolgende trofee in België. De euforie was groot, maar het gevoel dat er iets memorabels gebeurd was? Neen, wel het gevoel dat de logica werd gerespecteerd. Nu mag BCO op zoek naar de three-peat, een derde opeenvolgende titel en (ook al) de 15de al in totaal. Oostende is topfavoriet. Dit seizoen verloor BCO geen competitiematch in eigen huis. Van de zestien matchen werden er zelfs elf met een twintiger gewonnen!

Europees won de kustploeg zeven keer thuis. Er werd enkel verloren van Valencia. Laat het duidelijk zijn: het beste basket in België en zelfs daarrond wordt in de Sleuyter Arena geserveerd. Toch nog een werkpunt, en dan vooral coach Dario Gjergja. Net als collega-voetbaltrainers gaat de coach hevig te keer aan de zijlijn. In de clinch met de refs, druk gesticulerend, vaak over het randje. Hoe minzaam de Kroaat naast het veld is, zo furieus is hij aan de zijlijn. Een coach die door zijn jonge spelers tot kalmte aangemaand wordt, het is een vreemd tafereel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier