Wie is de beste van ‘t stad: vader of zoon Ghiesmans?

Tom Ghiesmans met zijn zoon Sibren. © KDS
Redactie KW

In derde provinciale staat zaterdag 20 januari de topper op het programma tussen leider K-BTK en eerste achtervolger BC Kortrijk Sport, dat met een match minder gespeeld wel virtueel leider is. Het is ook het duel tussen vader en zoon Tom en Sibren Ghiesmans, respectievelijk coach van Kortrijk Sport en speler van K-BTK.

“Vorig seizoen was er een situatie van drie Kortrijkse ploegen aan de top van derde provinciale”, opent Tom Ghiesmans, die samen met Francis Goemaere Sport Three leidt. “Basket Crelan Kortrijk werd kampioen en kon promoveren. Dit seizoen blijven de twee andere Kortrijkse ploegen over voor een nog spannender duel om de titel. K-BTK is zoals bekend versterkt met talentrijke jonge spelers, terwijl wij enkel Emile Adams aantrokken, die voor de groep al een goeie vriend was.”

“Het gaat er bij K-BTK B inderdaad heel wat gedrevener aan toe in vergelijking met vorig seizoen. Dit geldt zowel voor de trainingen als de matchen”, beaamt Sibren (21), die als laatstejaars aan Howest in Brugge zijn bachelor Sport en Bewegen afwerkt. “Bij het eerste competitieduel met Sport waren wij nog aan het opbouwen met de nieuw aangetrokken spelers. Voor ons kwam die match te vroeg.”

Onverwacht ongelijk

“In de heenronde was het eerste duel met K-BTK onverwacht ongelijk”, blikt Tom terug. “We hadden zelf een goeie start van het seizoen en konden sowieso rekenen op de hechte groep spelers die elkaar al van de vorige jaren uitstekend kennen. Dat was een groot voordeel tegenover K-BTK. Toch waren we op dat moment nog op onze hoede, want met K-BTK ben je nooit klaar. Intussen hebben ze mooie progressie gemaakt en getoond dat ze terecht op topniveau in derde meedraaien. Alleen is het nu moeilijk uit te maken hoe de waardeverhoudingen momenteel zijn.”

Sibren gaat akkoord met zijn pa: “Voor ons kwam die match tegen Sport iets te vroeg. Daarna ging het steeds beter. Het is moeilijk om te zeggen wie van beide nu de beste is.”

“De competitie in onze reeks zit raar in mekaar”, stelt Tom. “Vijf ploegen zijn van een hoger niveau, maar onderling kan elk van die ploegen met een twintiger winnen van de andere. Wie kampioen wil worden, mag geen steek laten vallen. Eén verliesmatch kan de titel kosten. Niet alleen moeten we de rechtstreekse duels winnen, maar ook uitsluiten dat een middenmoter voor een verrassing zorgt. De hele competitie door krijgen we elke match een supergemotiveerde tegenstander, die koste wat kost tegen ons voor een verrassing wil zorgen.”

“Het is jammer dat er maar één ploeg kan overgaan”

Sibren vindt dat K-BTK dit ook meemaakt: “Ze nemen tactisch zo weinig mogelijk risico en treden aan met hun best mogelijke opstelling. Gelukkig hebben we enkele ervaren spelers zoals Matthias Vandenbroucke, Lars Wastyn en Stoffel Casteleyn, die de groep kunnen sturen. Afhankelijk van wie goed in de match zit, kan dat ook een andere speler zijn. Dat is de sterkte van de groep. Alleen al de sfeer op de bank is sprekend voor de gedrevenheid in de match. Iedereen vuurt iedereen aan en het moet vooruitgaan.”

“Coach Steven Deprez beseft dat hij met de talentrijke jeugd een heel stuk verder kan geraken en wil de groep ook zo snel mogelijk naar tweede provinciale brengen. Dat mag dit jaar zijn, maar dan moeten we wel bewijzen dat we beter kunnen doen dan Kortrijk Sport. Zij tellen nog maar één verliesmatch, wij twee. Als we van Sport kunnen winnen, wordt het nog wat spannender voor de titel.”

Alles te verliezen

“Eigenlijk hebben we alles te verliezen”, stelt Sport-coach Tom, “de druk ligt bij ons veel hoger. De groep spelers heeft de maturiteit en de ervaring, alleen moeten ze nog een 13-tal weken die conditie en focus aanhouden. Als we er niet in slagen, is het onze eigen schuld.”

“K-BTK is gemiddeld een stuk jonger en als die gasten nog een seizoen groeien, zijn ze zeker klaar om voor de titel te gaan. Voor ons is het nu het seizoen van de waarheid. Eigenlijk is het jammer dat er maar één ploeg kan overgaan. Ik denk dat de top in onze reeks zo goed bezig is dat ze in tweede provinciale meekan.”

Speelkansen

“Al bij de tweede training van dit seizoen liep ik een blessure aan de kruisbanden op”, doet Sibren zijn verhaal. “Die knie was vroeger al eens geopereerd, maar nu werd een laterale versteviging aangebracht. We zijn nu vier maand na de operatie en de kine heeft drie weken geleden groen licht gegeven. Ik mag eindelijk weer basketten, maar besef wel dat ik nog wat inhaalwerk voor de boeg heb. Qua beweeglijkheid lukt dat nog wel en mijn shot ben ik blijven onderhouden. Wat reactiesnelheid betreft, heb ik wat achterstand, maar minder dan ik gedacht had. In elk geval verwacht ik in de match tegen Sport niet veel spelminuten. De besten spelen en dat is maar logisch. Ik hoop maar dat ik binnen enkele weken mijn kans als guard krijg.”

Vader Tom houdt intussen zijn hart vast: “Het zou een horrorscenario zijn als Sibren zich opnieuw zou blesseren. Hout vasthouden dat zijn knie nu standhoudt. Maar om met een positieve noot te eindigen: onze generale repetitie tegen Wytewa is goed verlopen. We wonnen met 78-55 en dat zonder Emile Halsberghe en Bram Vandenbulcke. Het vertrouwen is er. Wervik verliest in Gullegem, waardoor het meer en meer een Kortrijks duel lijkt te worden voor de eerste plaats, hoewel de rangschikking zodanig is dat in één weekend de volledige top drie nog door elkaar kan geschud worden. Met nog elf wedstrijden te spelen kan alles nog. Reken maar dat we er klaar voor zijn.”

Ook K-BTK liet vorig weekend geen punten liggen. “Ik verwacht een spannende match, met finaal een klein verschil. Wat mij betreft, mag het K-BTK zijn, dat het haalt”, lacht Sibren, die vorig weekend zijn comeback maakte op het veld van Wibac. (SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier