Twee Vandenberghes in stadsderby tegenover elkaar: “Snelheid is bepalend”

Mathieu (links) en Olivier Vandenberghe zullen ook komende zaterdag duels moeten uitvechten. © JVGK
Redactie KW

In derde provinciale B staan zaterdag twee ongeslagen Kortrijkse ploegen tegenover elkaar. We polsten naar de verwachtingen van Mathieu Vandenberghe van BC Kortrijk Sport Three en Olivier Vandenberghe van K-Basketteam Kortrijk Two. “Spektakel, een sportief maar toch scherp duel, wisselende kansen en wellicht ook wel een verdiende winnaar”, klinkt het.

Hoewel beide Vandenberghes geen familie van elkaar zijn, zijn er een aantal raakpunten. Olivier is de jongere broer van Jean-Denis Vandenberghe, die een goede vriend is van Mathieu. “Met Jean-Denis, die in de jeugdreeksen baskette, speelde ik nog samen bij Kortrijk Sport”, vertelt Mathieu. “Als we elkaar tegenkomen, maar dan is het buiten het basket, is die vriendschap er nog altijd.”

Ambitie is een tweede raakpunt. “In onze ploeg zijn enkele spelers uit Wevelgem bijgekomen”, opent de bijna 22-jarige Olivier, die al altijd voor een Kortrijkse club speelde: eerst BTK, dan Olbak en sinds de fusie K-BTK. “Dat betekent sowieso versterking plus een veel hoger tempo in het team. De aanwinsten zijn nog jong en krijgen ook kansen bij de One. Dat zorgt ervoor dat we in vergelijking met vorig seizoen een stuk sterker werden. Ons nu al tot favoriet bestempelen, zou ik nog niet doen. We krijgen na Sport Three pas in november de andere kleppers van de reeks. Die matchen kunnen al bepalen of we in aanmerking komen voor promotie of niet, maar we willen graag overgaan, dat zeker.”

Ons tempo is een geducht wapen en soms plagen we onze oudste speler Matthias Vandenbroucke daarmee”, gaat Olivier verder. “Maar we moeten toegeven dat Matthias daar heel goed mee omgaat. Zijn ervaring kan ons trouwens nog veel diensten bewijzen, want al bij al hebben we een heel jong geheel. Van de nieuwe spelers is alleen Hobie Cottenier senior. Lars Wastyn, Thibaut Spruytte, Thomas Huyghe, Gerben De Winter en enkele beloftevolle cadetten zoals Pallieter Bevernage en Ewout Samyn zorgen voor veel jeugdig geweld en loopvermogen.”

Stapje hoger

Mathieu pikt in: “Bij ons in Sport is alleen Emile Adams erbij gekomen, maar dat is dan ook een heel goede speler, die uit landelijke komt. Hij maakte altijd al deel uit van onze vriendenbende en na een moeilijk jaar met blessureleed koos hij ervoor om bij ons aan te sluiten en weer plezier te beleven. Jammer dat onze aanwinst van vorig seizoen Matthias Van Landuyt langdurig geblesseerd is. Hij is de onbetwiste captain van de ploeg en tijdelijk neem ik het van hem over.”

“Beide teams zijn nog ongeslagen en willen dat zaterdag zo houden”

“Onze ambitie is om nog eens kampioen te spelen”, weet Mathieu. “Dat zou de tweede keer zijn en dat is leuker promoveren. Het is nu ons vierde seizoen in derde provinciale en we vinden dat het tijd is om een stapje hoger te geraken. Vorig seizoen lieten we in de beslissende duels telkens net genoeg punten liggen om niet te winnen. Nu willen we dat omdraaien. De voorbereiding begon vroeger, zodat we al een goede start konden nemen, ook tegen een moeilijke ploeg als ACJ Brugge. Dat geeft vertrouwen om op dat elan door te gaan”, aldus Mathieu, die Sport altijd trouw bleef.

Zowel Olivier als Mathieu zijn het erover eens: “Het wordt een fel duel, want een derby tussen twee stadsploegen brengt altijd extra animo in de zaal, niet alleen tussen spelers, maar ook qua sfeer tussen de supporters. Beide teams zijn nog ongeslagen en willen dat zo houden. Snelheid is sowieso in beide teams een bepalende factor.”

Olivier: “Sport schat ik wel in als een van de sterkere ploegen.” Mathieu: “Ik verwacht een mooie wedstrijd voor het publiek, niet zo’n draak van een wedstrijd zoals tegen Wytewa, dat ons gedurende 40 minuten op een zone trakteerde. Snel, snedig en fair: zo zou het moeten zijn. Als we kampioen willen worden, dan moeten we winnen. Het feit dat we nu met twee coaches werken, die elkaar afwisselen, is tot nu toe een uitstekende zaak.”

“Tom Ghiesmans werkt wat meer op motivatie en mentale weerbaarheid. Francis Goemaere is een uitstekende coach, die niet alleen veel ervaring heeft, maar die ook goed kan overbrengen. Tactisch kan hij ons nog zeker zaken bijbrengen. De keuze om met hem als tweede coach te werken, was misschien verrassend, maar voor ons in elk geval heel positief. In de voorgaande jaren kregen we nog coaches, die ons nog moesten leren kennen bij de aanvang van het seizoen. Francis kent ons al heel goed van in onze jeugdjaren, dat is veel gemakkelijker werken en geeft sneller resultaten.”

(Johan Santy)

Afspraak zaterdag om 18.30 uur in de Lange Munte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier