Telenet Oostende verliest eerste halve finale van de play-offs na thriller

Ook de spelers van Telenet Oostende brachten hulde aan de overleden Rasmus Larsen. © BELGA
Redactie KW

Charleroi heeft verrassend de eerste halve finale in Oostende met 81-82 gewonnen. Hemelhoog keek de overleden Rasmus Larsen fier naar zijn ploegmaats. Ref Mathieu Bayot sloot tot ergernis van heel Oostende coach Dario Gjergja in de 37ste minuut uit.

Een hommage aan de overleden Deense international Rasmus Larsen (Charleroi) maakte voor de opworp indruk. Voor de wedstrijdtafel stond een foto van de speler op een schildersezel. Beide teams warmden zich op in een zwart T-shirt met nummer, voornaam en foto van Rasmus Larsen. De Oostendenaars schonken hun tegenstanders een witte roos. Francis Volckaert, woordvoerder van Oostende, noemde het drama iets wat we misschien nooit zullen verstaan. “We leerden Larsen kennen als een groot persoon, groot talent, een grote basketter.” Volckaerts oproep tot een minuut stilte werd echt en oprecht gevolgd.

En dan begon de match waarin Oostende de indruk wekte te veel medelijden met hun opponenten te hebben. Verscheidene Zeekapiteins kenden hun avondje niet. Een gretig Charleroi puurde kracht uit zijn verdriet en speelde al in het openingsquarter een verschil van tien punten (13-23) bijeen. Vroeg in het tweede quarter hoorde coach Gjergja een technische fout na protest om een onbestrafte beweging. Massot duwde de kloof tot 18 punten (16-34) in de 14de minuut. Collins knalde een vierde bom in de mand. Onder regie van Ponitka naderde Oostende richting rust tot 36-43.

Dario Gjergja werd naar de tribune gestuurd.
Dario Gjergja werd naar de tribune gestuurd.© BELGA

Uitsluiting Gjergja

Een heel nuttige Marnegrave regisseerde de thuisploeg naar 49-49 en hij bracht zijn team bij 53-51 ook aan de leiding. Het duo Beghin-Bostic reageerde alert: 57-63 aan het halfuur. Opnieuw veegden de Oostendenaars de achterstand uit, maar bij 75-75 sloot ref Bayot coach Gjergja uit. Gjergja kreeg een tweede technische fout omdat hij de bal raakte, maar de coach zei achteraf dat dit onbewust gebeurd was. Nog 3’15” op de klok en een helse sfeer in de arena. Charleroi, dat bij die foto een vrijworp en een extra aanvalskans kreeg, knokte zich naar 77-82.

Oostende leek geen zegekans meer te hebben, maar het reeg de hulp van Mukubu die bij 79-82 op zeven seconden van de buzzer een opzettelijke fout op Ponitka maakte. De Pool zette twee vrijworpen om. In de bonus-aanval rolde de bal buiten. Na het bekijken van de tv-beelden verplaatsten de refs de speelklok van acht tienden van een seconde naar twee seconden. Ponitka kon helaas de ultieme aanval niet afronden. De double-double van Boukichou (elf punten, tien rebounds) valt bij een nederlaag minder op.

Uit deze eerste halve finale onthouden we ook de bevestiging dat sommige referees niet houden van de emotionele coachingswijze van Gjergja, maar dat ze helaas ook onvoldoende respect tonen voor de Kroaat, al vele seizoenen de absolute nummer één in dit land. Gjergja verdiende op dat moment van de match de uitsluiting niet. De ref was te streng voor een heftige coach.

Zondagavond volgt de tweede match, in Charleroi. Wie het eerst drie wedstrijden wint, is finalist.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier