Speelt BC Oostende volgend seizoen Champions League?

© BELGA
Redactie KW

De Internationale Basketbalfederatie (FIBA) heeft maandag in Parijs zijn Champions League-project voorgesteld. De CL moet vanaf volgend seizoen de tweede Europese competitie worden, achter de Euroleague.

“De Belgische kampioen is rechtstreeks geplaatst. Een tweede Belgisch team zal aantreden in de voorronde”, zo verklaarde Cyriel Coomans, voorzitter van de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB), maandag aan Belga.

Sinds zes maanden staan de FIBA en de Euroleague lijnrecht tegenover elkaar inzake de organisatie van de Europese clubcompetities. De Euroleague is een particuliere maatschappij die momenteel de twee belangrijkste Europese competities in handen heeft: de Euroleague en de Eurocup. Aangezien de FIBA en de Euroleague niet tot een akkoord komen, riep de FIBA al de Europe Cup in het leven. Daarin kwamen dit seizoen Bergen, Oostende en de Antwerp Giants in actie. Antwerp staat in de kwartfinales.

De Euroleague zal in 2016-2017 met 16 clubs afgewerkt worden, tegenover 24 vandaag. Clubs als Real Madrid, FC Barcelona en CSKA Moskou zijn elk jaar verzekerd van hun deelname. Het gesloten karakter van deze prestigieuze competitie wordt door de FIBA aan de kaak gesteld.

Met de Champions League presenteert de FIBA een minder elitaire formule. “Het doel is om een open competitie te organiseren die gebaseerd is op sportieve principes. De teams zullen zich kwalificeren dankzij hun prestaties in hun nationale competities”, onderlijnde Markus Studer, Chief Operating Officer bij de FIBA.

Voor de winnaar is 500.000 euro weggelegd

In de Champions League zullen 32 clubs, waarvan 24 rechtstreeks geplaatst, de eerste ronde afwerken in een poulesysteem (4 poules van 8 teams). Daarna volgen de achtste finales, de kwartfinales en een Final Four, die doorgaat van 28 tot 30 april 2017.

De Belgische kampioen is verzekerd van een ticket voor de eerste ronde. Ook in de kwalificaties is er plaats voor een Belgisch team. “Het is aan de Scooore League om uit te maken welke club hiervoor in aanmerking komt”, aldus Coomans, tevens vicevoorzitter van FIBA Europe.

“De 32 clubs die aantreden in de Champions League krijgen elk 100.000 euro. Voor de winnaar is 500.000 euro weggelegd. Hiermee is de Champions League financieel interessanter dan de Eurocup, maar we kunnen nog niet tippen aan de Euroleague”, verklaarde Coomans.

Het is niet zeker dat de Champions League zal uitgroeien tot de op één na hoogst aangeschreven Europese competitie. De Euroleague is namelijk van plan door te gaan met de organisatie van de Eurocup. Daarin zouden de 24 beste Europese clubs moeten aantreden die niet in aanmerking komen voor de Euroleague.

De FIBA zou sancties kunnen uitdelen aan de clubs die in de Euroleague en de Eurocup aantreden. In principe kan het de clubs zelfs uitsluiten van deelname aan hun nationale competities. De Euroleague verklaarde al het onaanvaardbaar te vinden dat de clubs door de FIBA onder druk worden gezet en in hun vrijheid beperkt worden. In februari werd dan ook een klacht neergelegd bij de Europese Commissie.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier