Rudy Balcaen van BC Crelan Kortrijk: “De groep wil er iets van maken”

Redactie KW

BC Crelan Kortrijk promoveerde vorig seizoen naar tweede provinciale, maar het moest wel een opvolger zoeken voor coach Fre Spenninck. Het kwam daarvoor bij Rudy Balcaen terecht. Rudy had er net een sabbatjaar opzitten en betreurt zijn rentree in het basketmilieu zeker niet. Naast Crelan neemt hij ook de provinciale U18 van K-BTK onder zijn hoede.

“Mijn vorige zes jaren als coach was ik in Wallonië actief“, opent Rudy Balcaen. “De laatste vier waren in Doornik. Een match in tweede landelijke in en tegen Arlon was echter het breekpunt. Ik moest om 4.45 uur opstaan voor een match om 10.30 uur, gevolgd door de terugreis. Dat was mijn zondag”, verklaart Balcaen waarom hij een sabbatjaar inlaste.

“Maar ik heb van dat vrije jaar genoten”, vervolgt hij. “Toen mij via Tom Gheysen gevraagd werd om Crelan te trainen, heb ik niet lang geaarzeld. Ik vind het super dat een vriendengroep het aandurft om zomaar een team op te richten en zelf te runnen. Daarom sprak het me aan om van dat team trainer te worden. Hun motto is: we hebben hoger gespeeld en willen nog op een aanvaardbaar niveau onze favoriete sport beoefenen, maar dan in evenwicht met werkdruk en gezin met kindjes. Elke speler heeft heeft talent en ervaring, alleen hangt er van sommigen misschien een kilootje te veel aan.”

Twee keer trainen

“Ik heb er mee op aangedrongen om twee trainingen per week te voorzien. Zo denk ik toch een tiental spelers minstens één keer op training te zien en sommigen twee keer. Daarmee kunnen we in tweede provinciale al aan de slag. Graag zou ik het seizoen in de linkerkolom eindigen, maar veel hangt af van de aan- of afwezigheid van spelers. Als er te veel op hetzelfde moment niet vrij zijn, dan halen we dat niet. Momenteel heb ik nog geen training gehad met minder dan 10 spelers. Dat apprecieer ik, want zo kunnen we werken. De groep wil er dus iets van maken.”

“De twee aanwinsten Laurent Piette en Jensen Bekaert passen duidelijk goed in de groep, niet alleen qua basketkwaliteiten”, besluit Rudy Balcaen, die COO is van de firma Eutraco, wat maakt dat hij het coachen goed kan combineren met zijn werksituatie. (SJK)

Zondag 3 september om 17 uur: Crelan – Westhoek Zwevezele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier