Oostende verlaat de Eurocup en stapt met ambities naar de FIBA-cup

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Tot verrrassing van veel basketliefhebbers stapt landskampioen Oostende uit de Eurocup, de tweede continentale clubcompetitie. Oostende kiest voor een nieuw FIBA-verhaal.

Landskampioen BC Telenet Oostende heeft na rijp beraad beslist deel te nemen aan de nieuwe FIBA-competitie en de Eurocup waar het wel voor gekwalificeerd was, te verlaten.

“We kiezen doelbewust voor dit nieuwe verhaal dat een goed alternatief is voor de dominantie van Euroleague en Eurocup. Dit wordt een competitie waar alle landen en clubs wel gelijke kansen krijgen: de beste garantie voor een sprong voorwaarts in het basketbal. Wij zijn een early adaptor, een voorloper die durft te experimenteren”, zegt sportief manager Philip Debaere.

Oostende speelt dus dit najaar niet tegen de toppers Alba Berlijn en Gran Canaria waarmee het in één interessante Eurocup-poule ingedeeld was. De nieuwe FIBA-cup zal aanvankelijk minder hoogstaande clubs in haar rangen hebben. “Dit biedt ook een opportuniteit: we ambiëren de kwartfinales of de Final Four”, reageert Phillip Debaere.

Charleroi, dat een wildcard voor de Eurocup gekregen had, blijft wel aan de Eurocup deelnemen.

Het is nog niet geweten wanneer de loting voor de FIBA-cup plaats heeft. Wellicht zou de competitieformule ook in een eerste fase regionaal gekleurd zijn. Duels tegen de kampioenen uit Luxemburg, Engeland en Nederland, die voor de Eurocup geen ticket hadden, zijn mogelijk. Maar ook de Poolse ex-Euroleague-club Turow en de Tsjechische kampioen Nymburk kiezen voor de FIBA-cup.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier