Nederlaag en zege voor West-Vlaams getinte nationale basketploeg op EK politie

De Belgische nationale basketbalploeg is aan het Europees Kampioenschap in de Griekse hoofdstad Athene met een nederlaag tegen Frankrijk en een zege tegen Nederland begonnen.

Zondag is het EK met een valse noot begonnen. Op de openingsspeeldag werd met het kleinste verschil verloren van Frankrijk (63-62). “We verloren die wedstrijd door eigen fouten,” stelt teammanager Dany Van Landeghem uit De Haan. “Individuele foutjes, maar vooral op collectief vlak in de teamplay liep het mis.”

Tegen de Fransen was Han Folens van eersteprovincialer BT Jong Holstra Wevelgem in het vierde quarter goed bij schot en werd hij topschutter van de ploeg. Hij scoorde toen tien van zijn twaalf punten in moneytime. Broers Mats en Niels Jouret van BBC Zulte ID Recruitment scoorden respectievelijk 2 en 6 punten.

Maandagmorgen werd er dan weer vlot gewonnen van Nederland (68-44), al liep het voor de rust ook niet echt denderend goed (27-23). Na de rust namen de Belgen onder leiding van de Oostendse coach Bjorn Mus vlot afstand van hun tegenstander. Mats (2) en Nils Jouret (7), Han Folens (3) en Simon Crepel (2) waren de West-Vlaamse scoorders van dienst.

“De derde groepswedstrijd tegen Hongarije moet hoe dan ook gewonnen worden om door te stoten naar de halve finale,” gaat Van Landeghem verder. “Zij kregen al een dertiger om de oren van de Fransen, dus is het zeker haalbaar. Winnen betekent doorgaan.” De match tegen Hongarije is dinsdag om 16u gepland, de halve finales op donderdag. Het EK loopt nog tot en met vrijdag met de finales en de afsluitende ceremonie.

In de Belgische delegatie zit met Nils Devreker ook een scheidsrechter. Hij kreeg een goed rapport van de controleurs en fluit later op de dag het topduel tussen thuisland Griekenland en Litouwen.