Lisa Grymonprez (K-BTK A): “Liefst kampioen spelen”

Redactie KW

Opgegroeid en nog steeds woonachtig in Moorsele zette Lisa Grymonprez een stap terug uit eerste nationale dames. Haar persoonlijke ambitie is om met K-BTK kampioen te worden. In de eerste matchen kon het nog beter, maar het duel met concurrent Eeklo was al een belangrijke winner.

“In totaal speelde ik vier seizoenen bij Oostende: twee jaar in eerste landelijke en twee jaar in eerste nationale”, opent Lisa. “Ik kreeg een aanbieding om bij Waregem in eerste te blijven spelen, maar de werksituatie maakte dat te moeilijk. Voor het eerst ben ik leerkracht van een eigen klas, het vijfde leerjaar in de Gemeenteschool in Wevelgem. Dat combineren met de verplaatsingen en weekends voor het basket, vond ik niet haalbaar. Bij basketclub Alumes is mijn vader Koen voorzitter. Zo ben ik er jeugdcoördinator en trainster van de U16 jongens. Dat alles samen is al een stevig programma.”

De keuze viel op K-Basketteam Kortrijk. “En het is de bedoeling om zo snel mogelijk naar eerste landelijke te promoveren“, zegt Lisa. “Ik ben niet naar K-BTK gekomen om meer dan een seizoen in tweede landelijke te spelen. Enkele ploegmaats ken ik van tegen te spelen. Alleen Philine Lambrecht en Ceres Meutermans ken ik beter omdat ze ook via Moorsele zijn doorgegroeid.”

“De speelstersgroep mag dan de eerste matchen gewonnen hebben, ik vond nog ruimte om beter te doen. Meetjesland is een goeie ploeg en in de match hadden we de kloof groter kunnen maken. We wonnen wel met 77-50, maar lieten nog veel kansen liggen. Als je kampioen wil spelen, moet je altijd proberen om het onderlinge verschil verder uit te diepen. De competitiematch tegen Wytewa vorig weekend werd ruim gewonnen (85-50), maar toch lieten we ons te veel meeslepen in hun manier van spelen. Ook daar hadden we beter moeten doen.”

Complete speelster

“De twee seizoenen in eerste nationale hebben mij tot een veel completere speelster gemaakt”, vindt Lisa Grymonprez. “Dat geeft een mentale rust. Steekt de tegenstander meer druk op mij, dan is er altijd wel een medespeelster die meer ruimte krijgt. Het is mijn taak om daar een goed evenwicht in te houden. Enerzijds zelf gevaar creëren en anderzijds een goeie actie via andere speelsters lanceren. Elien Schooreel voelt bijvoorbeeld heel goed aan wanneer ze in een opening kan duiken. Mijn ervaring geeft me wel de zekerheid dat er altijd wel een oplossing komt. Ook defensief ben ik sterker geworden. In eerste nationale speelde ik meestal als guard, al vond ik de positie van forward wel leuker. Ik ben als guard meer een rustbrenger en wil vooral doordacht de plays uitspelen. Philine zet meer in op het snel lanceren van de aanval. Het is een prima zaak dat we mekaar zo aanvullen.”

Volgens Grymonprez kan deze ploeg nog veel progressie boeken. “Er is een goeie mix van ervaring en jeugd. Maar om kampioen te spelen, moeten we nog beter samenspelen.” (SJK)

Zaterdag 16 september om 18 uur: Aalst – K-BTK dames One.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier