Kyra Billiaert uit Roeselare wint Vlaamse beker met BBC Sint-Katelijne-Waver

De nog maar 15-jarige Kyra Billiaert staat al meer dan haar mannetje bij de eerste damesploeg van Wytewa in eerste landelijke. (Foto Bart) © De nog maar 15-jarige Kyra Billiaert staat al meer dan haar mannetje bij de eerste damesploeg van Wytewa in eerste landelijke.
Redactie KW

De eerste damesploeg van Wytewa Roeselare kwam vorig weekend niet in actie. Ideaal voor Kyra Billiaert, die ook actief is bij de U19 van Sint-Katelijne-Waver. Daarmee speelde de Roeselaarse de finale van de Beker van Vlaanderen, die ze won met 97-49 van DS Waregem.

Het was al een unieke ervaring om die finale te spelen en dan winnen we nog ook“, lacht de 15-jarige Kyra Billiaert. “Niet dat het zo’n verrassing was, want we begonnen als favoriet. In competitieverband hadden we immers ook al iedere keer gewonnen van DS Waregem. Maar je moet het natuurlijk nog altijd waarmaken in de finale. Uiteindelijk hebben we een goede partij gespeeld, al konden we zeker beter. Maar de zege is nooit in gevaar gekomen als je ziet dat we met 97-49 wonnen.”

Nationale selectie

De overstap naar de Topsportschool in Wilrijk vorig jaar heeft de Roeselaarse geen windeieren gelegd. Ze boekte heel wat progressie en presteert al heel het seizoen goed. Zowel op de internationale tornooien met school als bij de eerste damesploeg van Wytewa Roeselare en de U19 van BBC Sint-Katelijne-Waver. “De overstap is me inderdaad goed bevallen. Ik kreeg bovendien een selectie voor de nationale U16 in de bus, maar sukkel momenteel jammer genoeg met een scheenbeenvliesontsteking.”

“Ik moet zoveel mogelijk rusten, al hoop ik snel beter te zijn zodat ik de trainingen bij de nationale ploeg kan meemaken. Vorig jaar zat ik ook al in de preselecties en ben ik pas helemaal op het laatste afgevallen. Het is dus spannend om er weer bij te zijn”, zegt Kyra, die onlangs met haar school ook een tornooi in Polen won.

“Met Wytewa hebben we tot nu toe een goed seizoen afgewerkt in eerste landelijke. Zelf ben ik ook tevreden. Ik heb als jongste van de reeks veel speelminuten gekregen en merk dat ik heel wat progressie geboekt heb. Vooral mijn passing is al heel wat verbeterd en ik ben minder naïef geworden. Maar ik ben soms nog iets te bang om voluit te gaan.”

“Ik zal pas de komende weken een beslissing nemen over mijn verdere carrière in het basketbal”

“Het verschil in leeftijd en kracht is soms nog groot”, aldus Kyra, die zaterdag met Wytewa op bezoek moet bij Antwerp Giants. “Ze staan een paar plaatsen voor ons in de stand, maar we maken zeker kans om te winnen. Nog zes matchen en het seizoen zit er al op. De tijd vliegt…”

“Wat volgend seizoen brengt weet ik nog niet. Het is soms heel drukgeweest met school en die dubbele licentie. Ik ga het de komende weken allemaal eens rustig bekijken en dan pas een beslissing nemen over mijn verdere carrière in het basket.”

(SM)

Zaterdag 10 maart om 20.30 uur: Antwerp Giants – Wytewa Roeselare One