Kyle Gibson stuwt BCO naar eerste finalezege

Een sterke Kyle Gibson trok BC Oostende over de streep: 1-0 in de finale. © VDB

Aan een hoog tempo en heel creatief sloegen de titelverdedigers snel veel gaten in de Aalsterse defensie. Net zoals twee jaar geleden wint Oostende het eerste duel van de finalereeks, nu met 79-65.

Oostende nam al bij 11-5 afstand maar drie bommen van Lodwick brachten Okapi bij 17-15 opnieuw in het spoor. De kwieke Kyan Anderson stuurde de bezoekers naar een 26-29-voorsprong. Drie bommen van Gillet (2) en Gibson (1), na assists van Katic (2) en Salumu vormden in vijf superminuten de basis van de 47-33-voorsprong aan de rust. Oostende kende in dat tweede kwart 86 % afwerking van de schutters, Oostende telde in die tien minuten zeven assists en de defensie was heel stevig. Verdiend was die bonus van veertien punten (47-33) halverwege de avond.

Een koppel driepunters van de koele uitblinker Gibson, eerst na doelpass van regisseur Djordjevic, daarna op assist van energiebom Serron, plaatsten in de 27ste minuut bij 59-39 een twintiger op het bord. Oostende vergat echter de match helemaal af te ronden. Snel daarna volgden een derde fout voor Serron, Boukichou en Archie. En meteen daarna kreeg Boukichou fout nummer 4 om de oren. Gelukkig heerste Katic onder de borden over seizoens-MVP Tofi. Oostende liet zich op acht fouten in dat derde kwart betrappen.

Okapi knaagde via Jerime Anderson, Kesteloot en El Khounchar aan de kloof tot 72-65 maar de eerste finalezege kwam nooit in gevaar. Een dunkende Salumu legde inde slotseconde de 79-65-eindstand vast. Vrijdag volgt het tweede duel, zondag het derde. Wie het eerst drie finalematchen wint, is kampioen. “Het is slechts 1-0”, blijft coach Dario Gjergja rustig.