Kortrijkse speelt basketbaltoernooi in Estland

Redactie KW

De 14-jarige Kortrijkse Tesse Kapenga van K-Basketteam Kortrijk speelt dit weekend op een Europees basketbaltornooi in Estland.

Met een selectie U18 van de VBL-Topsportschool van Wilrijk trok Tesse Kapenga vrijdag richting Estland. Daar wordt dit weekend in het kader van de European Youth Basketball League een tornooi gespeeld. Als een van de jongsten van de ploeg, krijgt ze toch een aardige speelkans.

De Kortrijkse basketclub K-BTK is fier op zijn jonge speelster: nog geen 15 jaar, speelster met een dubbele licentie, zodat ze ook bij Dynamite Deerlijk kan trainen en spelen. In november vorig jaar mocht ze al mee naar Letland met de VBL-selectie. Het gaat allemaal erg snel voor Tesse. Met 1.85m werd ze opgemerkt als jong talent en aangezien er met de Topsportschool interesse is om zich eens met de groep internationaal te meten, kon Tesse mee naar het Estse Kureema.

De resultaten vallen heel goed mee, want de eerste drie matchen werden met overwicht gewonnen. Eerst werden de Poolse meisjes uit Sokolov verslagen (56-33). In het eerste quarter werd de match al beslist (19-5), al gingen er driekwart van de Vlaamse vrijworpen de mist in. Tesse Kapenga had aan één poging genoeg om drie punten te laten optekenen.

Tweede tegenstander was het Oekraïense Odessa, dat ook meteen met de neus op de feiten werd gedrukt (3-24). De score liep verder nog op tot 26-87, waarvan Tesse er 12 punten van scoorde, met een blockshot als toetje. Nog een leuke vaststelling: zowel de VBL-starters als de bank scoorden ongeveer de helft van de punten.

Als derde probeerde een Pools team uit Gdynia het VBL-team het vuur aan de schenen te leggen. Na het eerste quarter was al duidelijk dat dit andere koek was. Het verschil bij de rust was amper 5 punten in het voordeel van Tesses ploeg. Na de rust kregen de Poolse meisjes echter een opdoffer (22-7). De match eindigde bij 68-44. Tesse speelde daarvan bijna 5 minuten.

De laatste twee matchen van de VBL-selectie verliepen ook uitstekend. De Russische selectie van Spartak kreeg in het eerste quarter een 4-16 te verwerken, waarna de wedstrijd wat evenwichtiger verliep, maar in het derde quarter stond op de Vlaamse meisjes opnieuw geen maat (4-17). De Russische meisjes verloren met 31-55. Tesse pakte twee offensieve rebounds, maar kwam niet aan scoren toe.

Zondagmorgen stond het duel tegen Luxemburg op het programma, een ploeg die het tot dan toe heel goed had gedaan. De VBL-meisjes trokken meteen alle registers open (8-21), waarna controlerend werd uitgespeeld. Een vijf op vijf dus en een doelsaldo van 309/164.

(JS – Foto EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier