Karel Cambien, medeorganisator X-Mas Tournament: “Op Europees niveau tonen”

Karel Cambien aan Sportcampus Lange Munte. © KDS
Redactie KW

Gedurende 38 jaar was Kortrijkzaan Karel Cambien (64) actief als speler bij Wikings. Hij is een van de vier spilfiguren, die het hele jaar door in functie van het grootste jeugdbasketbaltornooi in Europa werken. Met zijn ruime ervaring in de bedrijfswereld is hij een belangrijke schakel in de organisatie.

“Vanaf mijn tiende ben ik al met basket bezig”, opent Karel Cambien, die actief is als journalist. “Sport zit er bij mij diep ingebakken. Ik speelde tennis en was in het voetbal tot mijn 20ste actief bij de reserven van KV Kortrijk. Maar mijn hart is vooral basketgetint. Nooit kreeg ik een opleiding, zoals Jan Carreer die gaf, maar ik speelde wel pleintjesbasket met de lichting van ‘Patje’ Delaere. Van hen heb ik veel opgestoken. Uiteindelijk sloot ik me bij Wikings aan om na 28 jaar provinciaal basket nog 10 jaar corporatief te spelen. En nu kriebelt het nog altijd als ik spelers het terrein zie opkomen.”

Speciaal kwartet

“Nu is het sinds enkele jaren payback time. Jarenlang stonden vrijwilligers en trainers klaar om mij te laten basketten. Samen met Peter De Lepeleire, Steph Adams en Stefaan De Geeter vormen we nu een speciaal kwartet, waarmee we de basketwereld veel willen teruggeven. De sterkte van ons viertal ligt in diverse factoren: we zijn gebeten door basket met een idealisme om de jeugd op een hoger sportief niveau te brengen. We zijn ook enorm complementair: Peter neemt de sportieve leiding en programmatie op zich, Steph is de man achter de marketing, die ook steeds weer nieuwe ideeën lanceert, en Stefaan is advocaat en behartigt de juridische en financiële kant. Mijn taak is vooral netwerken en media en bedrijven aanspreken. Het is wel een feit dat niemand van ons vieren graag in de schijnwerpers staat. Achter de schermen hard werken, dat doen we natuurlijk wel.”

Voor de eerste keer wordt Waregem als locatie ingeschakeld. “Ik bezocht hun drie grootste bedrijven: Cras, TVH en Renson. Onze driedaagse heeft zo’n positieve uitstraling en een goede reputatie, dat bedrijven heel soepel meegaan en dat ze aan de maatschappij willen tonen dat ze ook graag een sociale rol vervullen. We bezorgden hen een professioneel gemaakt filmpje, waarmee ze op sociale media aandacht kunnen trekken. Een win-winsituatie dus.”

Europees podium

Zeven jaar geleden was de doelstelling een soort benchmark te lanceren. “Goede Belgische teams die elke tegenstander in de eigen competitie afdrogen, moeten beseffen dat ze de lat hoger moeten leggen. Dat bleek de eerste jaren toen buitenlandse ploegen het tornooi wonnen. Nu hebben zowel Oostende als de Giants de finale al naar zich toegetrokken. Hun niveau stijgt dus mee met het tornooi, waarvoor we elk jaar betere teams bijeenhalen in de invitational. Dit seizoen is het gelukt om het Spaanse Badalona te overtuigen, dat met Real en Barcelona de top vormt van het Spaanse basket. En aangezien het een Europees topland is, hebben we heel hoge verwachtingen. We evolueren naar een situatie waar jeugdspelers zich op een Europees niveau kunnen tonen. Wie weet groeit er later iemand door naar de NBA.”

“Het is genieten als je eens gaat kijken naar wat wedstrijden, ook buiten de Lange Munte. Dan zie je het mooie van die internationale competities en tegelijk de vele sportdiensten en vrijwilligers die onze waardering verdienen. Zij maken van het X-Mas Tournament een jaarlijks topevenement. Tenslotte ben ik eigenlijk tweemaal getrouwd, in de eerste plaats met mijn echtgenote Martine, maar ook met het basket. Ik ben haar heel dankbaar voor al die jaren onvoorwaardelijke steun”, besluit Karel Cambien.

(Johan Santy)

Twaalfde editie X-Mas Tournament

Op donderdag 28 december om 20 uur staat in Lange Munte ook opnieuw een All Star Game op de kalender. Team Orange neemt het met Jean Salumu, Domien Loubry, Hans Vanwijn, Jean-marc Mwema en Vincent Kesteloot op tegen Team Black met Alexandre Libert, Niels Marnegrave, Yannick Desiron, Idris Lasisi en Jonas Delalieux. Alexander Lichodzjewski, Senne Geukens, Wen Mukubu, Olivier Troisfontaines, Dennis Donkor en Ismael Bako zijn de voorlopige reserves. In de rand is er ook een dunkcontest en driepuntwedstrijd. (DB/SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier