Goede reis mijnheer Vanmoerkerke!

© efoo
Hannes Hosten

Met Rudolf Vanmoerkerke verliest Oostende een van zijn twee grote toerismepioniers. Enkele jaren geleden overleed Gerard Brackx, de oprichter van Jetair, nu maakte ook de grote man van Sunair zijn laatste vlucht. Beiden speelden een grote rol in de democratisering van het toerisme. Ze maakten het mogelijk voor de gewone man om op reis te gaan.

Rudolf Vanmoerkerke.
© efoo

Het is opvallend dat Oostende twee toerismereuzen voortbracht. Deels toeval, maar ook het gevolg van het feit dat in Oostende Britse toeristen per schip aanlegden en van hieruit busreizen doorheen het vasteland maakten. Zowel Vanmoerkerke als Brackx startten zo hun carrière.

Dankzij de fusie met de grote toerismegroep TUI is Jetair vandaag nog altijd alive and kicking, Sunair behoort al bijna 15 jaar tot het verleden. Toch was Sunair destijds de grootste en ook de meest vernieuwende. Vanmoerkerke was de eerste met chartervluchten en pakte ook uit met heel wat andere primeurs. Hij zette ook Sun Parks op de kaart. In zijn branche was hij ongetwijfeld een visionair.

Bleef Jetair na de overname door TUI stevig verankerd in de Oostendse klei via de familie Brackx, de overname van Sun International door een Britse groep in 1997 was het begin van het einde. Oud-werknemers spreken over een verwijdering met de Engelse bazen, die de Belgische arbeidssituatie en reismarkt minder goed aanvoelden. In het jaar 2000 zette Sunair dan ook zijn activiteiten stop en stonden 180 mensen op straat.

Dat doet niets af van de visionair die mijnheer Vanmoerkerke – want zo spraken de personeelsleden hem altijd aan – voor de reissector geweest is. Hij had de tijdsgeest mee, maar de visie om het waar te maken kwam toch van hem. En dankzij zijn successen bood hij ook werkgelegenheid aan honderden mensen uit de regio. Oostende mag hem dankbaar zijn. Een goede reis, mijnheer Vanmoerkerke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier