Galamatch voor K-BTK Dames One: “Maar competitie primeert”

Cathérine Mortier: "De verschillen zijn te groot geworden." © KDS
Redactie KW

De eerste damesploeg van K-Basketteam Kortrijk neemt het op tegen een grote naam uit het nationale vrouwenbasketbal. Met Basket Namur Capitale treft de tweedelandelijker een van de grootmachten uit het Belgische damesbasket van de afgelopen decennia. We spraken met Cathérine Mortier, zelf jarenlang actief in eerste nationale en nu nog steeds spelbepalend bij K-BTK.

“We kijken wel uit naar de partij tegen Namur, maar dit weekend is de topmatch op het veld van Avanti Brugge belangrijker”, vertelt Cathérine Mortier, intussen al 43 jaar, maar nog steeds heel belangrijk voor haar ploeg. “Tot nu toe verloopt het – met uitzondering van de vermijdbare nederlaag in Aalst – prima. Na de wedstrijd in Brugge zullen we weten wat we mogen ambiëren. Helaas worden we geteisterd door blessurelast. We zijn ingeschreven in alle bekercompetities en dat is misschien wel wat veel. Onze kern bestaat ook uit amper negen speelsters. Maar natuurlijk is het leuk om zo’n affiche voorgeschoteld te krijgen.”

Cathérine klopte zelf ooit het grote Saint-Servais Namur. “Dat was in mijn eerste periode bij Deerlijk in eerste klasse. Na de titel in eerste landelijke speelde ik er vier seizoenen bij de elite. Vooral de laatste twee seizoenen werd het allemaal veel professioneler met ook een aantal profspeelsters. In die jaren slaagden we erin om topploegen zoals Namur en Flémalle te kloppen. Uiteraard was dat een plezante periode. Ik heb altijd heel graag basketbal gespeeld. Het feit dat ik het nu nog steeds beoefen, is omdat ik het gewoon graag doe. Je leert er ook heel wat mensen door kennen. Het is een sociaal gebeuren.”

Niveau moet omhoog

“Zoveel jaren geleden stak Namur er met kop en schouders bovenuit, een beetje zoals nu het geval met Castors Braine. Eerlijk gezegd zegt eerste klasse dames mij niet zoveel meer. De verschillen zijn te groot geworden. Het niveau moet omhoog van de andere ploegen. Dat zal alleen lukken door verder in te zetten op een goede jeugdwerking. Ik denk dat een samenwerking zoals die tussen K-BTK en Deerlijk, waarbij jonge speelsters kansen krijgen op niveau van eerste nationale een juiste manier is.”

Cathérine kan alvast terugkijken op een rijkgevulde carrière. “Na die vier seizoenen eerste klasse bij Deerlijk verkaste ik naar Blankenberge, ook in eerste nationale, maar die ploeg ging failliet. Nadien volgden Roeselare, waarmee we ook kampioen speelden in eerste landelijke, en nog een tweede passage bij Deerlijk”, besluit de vleugelspeelster. (BWL)

Zaterdag 28 oktober om 18 uur: Avanti Dames Brugge One – K-BTK One.

Dinsdag 31 oktober om 20.30 uur (onder voorbehoud in sporthal Mimosa): K-BTK One – Namur Cap. (beker van België).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier