FIBA wil Telenet Oostende uit de Eurocup halen

© BELGA
Redactie KW

De FIBA wil de Eurochallange opwaarderen tot een stevige clubcompetitie voor deelnemers uit alle landen. Daarbij wil de FIBA ook clubs zoals Oostende nog deze maand uit de Eurocup losweken.

Spanje, Turkije en Rusland hebben met elk acht clubs bij de zestig deelnemers aan Euroleague en Eurocup een overdreven aandeel. Italië (6), Griekenland (5), Duitsland (5) en Frankrijk (5) zorgen ook voor een onevenwicht. Zeven landen hebben dus 75 %, want 45 van de 60, deelnemers aan de twee topcompetities. De vijftien andere deelnemers komen uit elf andere landen waaronder België met kampioen Oostende en wildcard-ontvanger Charleroi in de Eurocup.

FIBA-Europe wil in de Eurochallenge een groter draagvlak creëren voor honderd clubs uit veertig landen. Ook kampioenen uit kleinere competities moeten, desnoods via een voorronde, kans maken op deelname. Er zijn ook financiële beloftes.

FIBA polste Oostende en de Zeekapiteins nemen het aanbod in overweging. Zal die vernieuwde competitie in zijn eerste bestaansjaar wel sportief interessant zijn? De huidige Eurocup-poule met onder meer Berlijn en Gran Canaria naast Oostende is dit zeker wel. Voor de FIBA-competitie zijn momenteel teams uit onder meer Nederland, Luxemburg, Zweden en Denemarken ingeschreven.

Landskampioen Oostende, een vaste waarde in de Eurocup, biedt zijn supporters best eerst wedstrijden tegen sterke opponenten aan, minstens tien in de eerste fase van de Eurocup. Daarvoor streed het team ook een heel seizoen.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier