Emma Meesseman en Ekaterinburg stoppen reeks titelhouder en plaatsen zich voor finale

Met negentien punten, acht rebounds en drie assists op de teller was Emma Meesseman vrijdag een sleutelspeelster in de zege van Ekaterinburg tegen titelhouder Dynamo Kursk (84-77) in de halve finales van de EuroLeague in het Hongaarse Sopron. Voor Kursk was het de eerste nederlaag in 33 EuroLeague-wedstrijden.

Twaalf van haar negentien punten scoorde Meesseman in de eerste helft van deze volledig Russische finale. In haar 36 minuten speeltijd leed ze slechts één maal balverlies en maakte ze twee persoonlijke fouten. Meesseman, al laureaat in 2016 met Ekaterinburg, kan haar tweede EuroLeague veroveren in haar derde jaar bij de Russische club.

De Amerikaanse Maya Moore was voor Ekaterinburg de MVP van de wedstrijd. Ze scoorde 28 punten (en vijf assists). Tegenstander Kursk moest het zonder haar spelverdeelster doen. Epiphanny Prince, een tot Russische genaturaliseerde Amerikaanse, kwam niet in actie met een hoofdblessure.

De tweede halve finale vrijdagavond (om 20u00) gaat tussen Yakin Dogü, de Turkse club van Ann Wauters, en de organisator van de Final Four, het Hongaarse Sopron. De 37-jarige Wauters blijft sukkelen met de knie, ook na haar meniscusoperatie in december vorig jaar, en is hoogst onzeker. Yakin Dogü won vorig jaar de EuroCup.

Wauters blijft, met grote voorsprong, de topscorer in de geschiedenis van de EuroLeague. Met 3.771 punten leidt ze voor de Amerikaanse Diana Taurasi (3.200 punten).

De finale van de EuroLeague wordt zondag om 20u00 gespeeld. De troostfinale is om 17u00.