Eddy Casteels: “Vanaf de achtste finales is alles mogelijk”

© BELGA
Redactie KW

De Belgian Lions, met een stevige BCO-delegatie, spelen zaterdag op het EK basketbal hun eerste wedstrijd in poule D, die afgewerkt wordt in de Letse hoofdstad Riga.

Bondscoach Eddy Casteels kijkt het duel met gastland Letland en het Europees kampioenschap vol vertrouwen tegemoet.

In tien oefeninterlands mochten de Belgian Lions de voorbije weken vijf keer zegevieren, vijfmaal trokken ze aan het kortste eind. “Voor mij zijn die nederlagen belangrijker dan de zeges”, aldus Casteels. “In de wedstrijden tegen Europees kampioen Frankrijk (74-72), Georgië (70-68) en Spanje (67-64) speelden we op een bijzonder hoog niveau. Ondanks het feit dat we die partijen verloren, bewezen we dat we tot de laatste seconde kunnen meespelen met die landen. Ik hoop dat we die vorm de komende twee à drie weken kunnen vasthouden.”

Dat er veel supporters van de tegenpartij in het stadion zullen zitten, moeten we positief aanwenden

In groep D spelen de Belgen achtereenvolgens tegen Letland (zaterdag), Estland (zondag), Litouwen (maandag), Tsjechië (woensdag) en Oekraïne (donderdag). “De eerste wedstrijd tegen gastland Letland is zeker een sleutelmatch, maar dat zijn de vier volgende confrontaties eveneens. We beginnen tegen de drie thuislanden, wat het er niet makkelijker op maakt. Dat er veel supporters van de tegenpartij in het stadion zullen zitten, moeten we positief aanwenden. Op bezoek bij Georgië waren er ook 15.000 toeschouwers, en we speelden er één van onze betere wedstrijden.”

Willen de Belgen doorstoten naar de achtste finales in het Franse Rijsel, dan is een plaats bij de eerste vier in hun groep noodzakelijk. “Natuurlijk moet het onze uitdaging zijn om in deze poule bij de eerste vier te eindigen. We zijn enorm gemotiveerd. We hebben het talent en het geloof om dit te realiseren. De cohesie is hét sterke punt van dit team, iedereen speelt voor iedereen. Vanaf de achtste finales is alles mogelijk.”

Waarom geen Khalid Boukichou?

Heeft het Belgische team te weinig gestalte om het tegen fysiek sterke ploegen vol te houden? “Dat denk ik niet. Alle analisten zijn alleen maar bezig met één zaak: Waarom is Khalid Boukichou, onze enige grote en sterke jongen, er niet bij?” Wel, Frankrijk had – met torens Ajinca en Gobert – drie scheidsrechters nodig om van ons te winnen. Komen wij dan gestalte, body en gewicht tekort? Wij zullen ons plaatsen op onze eigen Belgische manier, we gaan vechten tot de laatste snik. Kevin Tumba doet een schitterende job, Axel Hervelle is op hoog niveau bezig en Maxime De Zeeuw is op bepaalde momenten onhoudbaar op positie 5″, besloot Casteels.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier