Duidelijke visie ligt aan de basis van three-peat voor BC Oostende

Olivier Volckaert

De vijftiende landstitel van BC Oostende kwam er niet zonder slag of stoot. Okapi Aalstar bleek zoals verwacht een opvallend taaie brok, maar uiteindelijk haalde de kustploeg verdiend een nieuwe landstitel binnen. En daarmee komt een einde aan het seizoen 2013-2014, dat door BC Oostende met goud mag worden omkaderd.

Niet alleen is er de landstitel, ook de Beker van België werd in de kast gezet en Europees presteerde BCO werkelijk schitterend. In de Sleuyter Arena werd er dit seizoen maar één keer verloren. Tegen Valencia nota bene, later winnaar van de Eurocup. Telenet Oostende mag die uitzonderlijke thuisreputatie koesteren.
En deze derde opeenvolgende titel (in baskettermen is dat een three-peat) is geen toevalstreffer. Voorzitter Arthur Goethals hanteert al enkele jaren een duidelijke visie : continuïteit met oog voor verjonging en Belgen. Steevast worden de betere buitenlandse spelers (zoals Dusan Djordjevic) met lange contracten aan de kust gehouden en tegelijkertijd worden jonge en talentvolle Belgen (zoals Pierre-Antoine Gillet) aangetrokken. Bij concurrerende clubs met een gelijkaardig budget, en we nemen Charleroi even als voorbeeld, ontbreekt die visie. Daar heerst een kortetermijnpolitiek en dat is nefast voor de resultaten.
En een andere succesfactor bij BCO : coach Dario Gjergja. Al is zijn relatie met de Belgische refs stilaan aan het verzuren als je het aantal technische fouten ziet van de Kroaat in de finalereeks. De refs kunnen beter, maar de coach moet ook betere manieren tonen.
BCO moet zich ook nog om een andere reden zorgen maken. Oostende domineert steeds meer het Belgische basket. Teams als Antwerp Giants, Luik en Okapi spelen met een veel kleiner roster dan BCO. In één match is BC Oostende nog te kloppen, maar in een kampioenschap of lange play-off-reeks wordt dat moeilijker. En daar schuilt het gevaar voor de Belgische competitie. Wie interesseert zich voor een competitie waar één team te sterk voor de rest en de spankracht ontbreekt ?
Voor alle duidelijkheid : BC Oostende is daar niet verantwoordelijk voor, wel de andere teams. En vreemd genoeg reikt BC Oostende wel één van de oplossingen aan. Met het nieuwe project Basketschool Oostende 2020 zal het talentvolle Belgische jeugdspelers klaarstomen voor het grote werk. En dat zal vooral de andere Belgische clubs ten goede komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier