DS Waregem verslaat Belfius Namen in topper

Eva Devliegher bracht Waregem definitief op voorsprong. © EL

In Top Division Women 1 nam Declercq Stortbeton Waregem zondag namiddag de maat van Belfius Namur Capitale. In een zinderende slotfase maakte het een achterstand van vijftienpunten goed. Het werd 67-60.

Waregem kon voor het eerst terug rekenen op zijn Amerikaanse topspeelster Shanavia Dowdell. Ook Marjorie Carpréaux en Lara Gaspar waren er terug bij. Namen opende de score vanop de vrijworplijn maar Miete Celus bracht Waregem op voorsprong met een bom. Beide teams hielden elkaar in evenwicht tot Sofie Hendrickx de 11-16 op het bord knalde na 10 minuten. De thuisploeg had het lastig en keek al vlug tegen een 10 punten kloof aan, 11-21. Zeven punten op rij van speelster in vorm Sien Devliegher brachten DS helemaal terug, 22-23. Een 4-10 tussenspurt van de Walen bracht de ruststand op 26-33.

Na de koffie gingen de bezoekers op hun elan door. Dita Rozenberga zette de maximale voorsprong van 15 punten op het bord (30-45) na 24 minuten spelen. Een moedig Waregem bleef aanklampen en ging de slotperiode in met 12 punten in het krijt, 44-56. Het duo Gaspar-Dowdell halveerden de achterstand in enkele minuten tijd. De defensieve teugels werden aangespannen waardoor Namen niet meer tot scoren kwam met nog 5 minuten op de klok, 56-60. Eva Devliegher kreeg het publiek op de banken toen ze op ruim 2 minuten voor het einde haar team op voorsprong bracht met een driepunter, 61-60. Dowdell mocht de 67-60 eindstand op het bord zetten. Collectief sterke prestatie van Waregem dat nu alleen op de tweede plaats staat.

DS Waregem herdenkt Marc Foucart

Na de gewonnen wedstrijd tegen Namen werd Marc Foucart in een goed volgelopen sporthal De Treffer herdacht. Tal van oud speelsters en vrienden kwamen afgezakt naar Waregem om hun steun te betuigen aan zijn familie. Marc Foucart is de meest succesvolle coach in de Belgische damesbasketbal geschiedenis.

Marc Foucart geldt als de meest succesvolle coach in het Belgische damesbasketbal.© EL

Zijn palmares op het hoogste damesniveau oogt indrukwekkend. Als oefenmeester van Soubry Kortrijk behaalde hij in de periode 1993-1998 maar liefst twee landstitels en pakte hij drie keer de beker met de grote oren. Bij Waregem waren dat twee titels en drie keer de beker. Bij Basket Club Saint-Servais Namur pakte hij maar liefst drie keer de dubbel en haalde hij de achtste finale in de Europabeker. Mede door deze enorme erelijst werd hij maar liefst elf keer verkozen tot Coach van het Jaar. Marc overleed in september op 64-jarige leeftijd