Drie jeugdteams van K-BTK betwisten de bekerfinale

Redactie KW

Er is deze week intens voorbereid in de Kortrijkse basketzalen. Net als bij Kortrijk Sport dwongen drie ploegen van K-Basketteam Kortrijk een plaatsje af in de finales van de provinciale bekercompetitie. We zijn natuurlijk benieuwd hoe hun coaches op die cruciale matchen vooruitblikken.

“Uiteraard zijn we als club heel trots dat drie ploegen de finale haalden”, opent Veerle Waegemans, hoofd van de sportieve cel en bestuurslid van K-BTK. “Dit is een mooie bekroning van een sterk seizoen. Dat er in de negen jeugdfinales maar liefst zes Kortrijkse ploegen spelen, toont aan dat de jeugdopleiding in onze stad op een hoog niveau staat. De Kortrijkse Basketbal Associatie (KBA), die de jeugdwerkingen van de Kortrijkse clubs ondersteunt, laat voor de gelegenheid unieke opwarmtruitjes maken voor de zes ploegen. Dat visuele effect tijdens het bekerweekend is leuk.”

“Zo’n bekerfinale winnen vind ik geen doel op zich, al is het voor de meisjes wel leuk”, stelt U16-coach Benny Mertens. “We spelen straks voor de vijfde keer dit seizoen tegen Wytewa en voor de club is het natuurlijk ook leuk dat we in eindstrijd staan. Belangrijker is echter het feit dat meisjes positief evolueren en energie brengen in de ploeg. Vaak zijn dat speelsters van wie je het niet zou verwachten. Als je ziet dat we in de competitie drie punten te kort kwamen op Sint-Katelijne en dat toen enkele belangrijke speelsters ontbraken, dan geeft dat vertrouwen voor de toekomst. Met alleen Yante Strumane als tweedejaars hebben we trouwens een erg jonge groep, vier zijn zelfs nog U14 en spelen daags na onze match in hun categorie de bekerfinale.”

Het reglement

“We werken heel hard aan de snelheid van uitvoering“, gaat Benny Mertens verder. “We speelden een vijftal matchen in Spanje, onder meer tegen een extreem sterke ploeg. Dat heeft de meisjes een boost gegeven, zelfs al verloren ze met 40 punten. Opvallend was de gewoonte dat ze daar in jeugdwedstrijden direct de bal opnemen en weer in het spel brengen als die buiten de lijnen ging. Daardoor ligt de intensiteit van een wedstrijd veel hoger. Geen tijdverlies, spelen op snelheid en nooit de concentratie laten verslappen. Dat mag direct ingevoerd worden in België. Mijn team had er in het begin moeite mee, maar leerde ermee omgaan. Als we met de jeugd een constant hoog niveau kunnen halen, ben ik een tevreden coach.”

“De bekerfinale tegen DS Waregem bij de U14 is een replay van de finale van de beker van Vlaanderen, die we wonnen”, glundert coach Hein Coussens. “Het verschil was toen amper twee punten en het zou me niet verwonderen dat het weer zo’n close game wordt. In die Vlaamse finale lagen we in de tweede wedstrijdhelft constant voorop, maar uitlopen lukte niet. Waregem speelt met hun meisjes bij de jongens en daardoor steken ze er in Vlaanderen ook bovenuit. Onze betere U14-meisjes spelen bij de U16 en hebben daardoor ook een surplus. Wat de finale dit keer zal geven, valt moeilijk te voorspellen. Wat foutenlast meer of minder kan beslissend zijn.”

“Vier meisjes spelen op zaterdag bij de U16 de finale en op zondag volgt de strijd bij de U14” Benny Mertens

“De druk om een beker binnen te halen is er bij ons minder dan bij Waregem. Een aantal speelsters heeft vorig jaar de West-Vlaamse beker al gewonnen. Nu zijn zij de dragende figuren. Alleen jammer voor de sfeer dat de finale zo vroeg van start gaat, al is dat voor mij geen probleem, ik ben een vroege vogel”, lacht Hein Coussens.

Isabelles eerste?

“Telkens ik in een finale kwam met mijn team werden we geklopt door Oostende”, opent Isabelle Depraeter van de U12. “Dit seizoen hebben we de kustploeg kunnen kloppen in een voorronde in augustus. Dat was al een verrassing op zich. In de competitie was de tegenstand niet van ons kaliber. We lieten een reeks van 20 matchen zonder nederlaag registreren. Opponent ZwevegemDeerlijk hebben we twee keer geklopt, maar basket is geen wiskunde. We kunnen op volle sterkte aantreden en hopen dat dat volstaat.”

“Aangezien ik met zes spelers van dit team doorschuif naar de U14, hebben we al regelmatig op hogere korven getraind. Maandag speelden we het 1 meitornooi in de Hiepso en ondervonden we het verschil, ook wat gestalte en power betreft. Gelukkig konden we de tweede match van het tornooi winnen, dat gaf de jongens wat positieve energie. De volgende duels verloren we, maar zelfs al vonden ze die lastig, toch liepen ze deze week weer opgewekt rond op training. Ik heb hen wat laten recupereren. Liever met een gerust hart naar de finale gaan en een goede partij spelen, de rest zien we wel. Zo hebben we ook het X-Mastournament gewonnen. Dat was al minstens evenveel waard als de beker van West-Vlaanderen”, besluit Isabelle, die toch stiekem hoopt eindelijk eens die provinciale beker in handen te krijgen.

Zaterdag 6 mei om 9 uur: U12A K-Basketteam Kortrijk – U12A Hexia ZwevegemDeerlijk.

Zaterdag 6 mei om 11 uur: U16A meisjes K-BT Kortrijk – U16A Wytewa Roeselare.

Zondag 7 mei om 9 uur: U14B meisjes K-Basketteam Kortrijk – U14A DS Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier