“Drie herenteams op nationaal niveau in één stad: dat is echt straf”

Louis Vanderhaegen (links) en Andreas Vanwalleghem zullen ook in de Kortrijkse stadsderby voor de bal moeten duelleren. (Foto KDK)
Redactie KW

Met de Kortrijkse stadsderby tussen K-Basketteam Kortrijk One en Kortrijk Sport CB Two staat zaterdagavond in tweede landelijke een heuse kraker op het programma. Louis Vanderhaegen is nieuw bij Sport Two, Andreas keerde na twee seizoenen Wevelgem terug naar de heimat.

“Ik woon in Kluisbergen, waar ik ook met basket begon”, opent Louis Vanderhaegen, die maar liefst drie broers heeft, die ook basketten. Thibault bij Duva Oostende en Guillaume en Manu, die respectievelijk bij de U18 en U16 spelen van … K-BTK. Guillaume heeft Bert Wyseur, de heren A-coach als trainer, Manu krijgt training van Amaury Tandt, speler bij de heren A van K-BTK.

“Ik studeer bachelor LO aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Aanvankelijk wou ik ook biologie erbij nemen, maar dat was me te theoretisch. Vooraleer ik in Gent studeerde, speelde ik bij de nationale U21 van Waregem. Als laatstejaars ben ik naar Okapi Aalst getrokken, waar ik ook in eerste landelijke aantrad. De coach daar had een tweede guard nodig en zo ben ik op die positie beland.”

“De keuze voor Kortrijk heeft ook met de ligging te maken. De afstand Gent-Kortrijk is niet zo groot en met de wagen makkelijk te bereiken. Daarbij kon ik verder ervaring opdoen in derde nationale met de One van Sport. Bij Sport Two ben ik een van de weinige niet-seniors, naast Jordy Sablain en Karim Kediambiko. De rest van de Two-spelers zijn nog jonge juniores of zelfs nog cadet. In die ploeg probeer ik mijn ervaring door te geven, terwijl ik met de One heel wat kan opsteken van spelers zoals Mathieu Bergen, Brian Heinle en Obrian Van Dam.”

Zelfde studies

“Het is wel toeval dat ik ook dezelfde studies doe“, reageert Heulenaar Andreas Vanwalleghem (23), “maar ik combineer het wel met biologie. Dat heeft me altijd al geïnteresseerd. Terugkeren naar de zaal waarin ik tijdens mijn jeugd altijd speelde, was helemaal niet moeilijk”, lacht Andreas. “Veel spelers van de ploeg hebben het moeilijk met de harde ondergrond in de Hiepso-sporthal. Het is inderdaad een groot verschil met de professionele parket in de Schelp (de thuishaven van zijn vorige club Holstra Wevelgem, red.), maar zelf heb ik daar geen last van.”

“Voor Sport zou het een stunt zijn om met een jonge, onervaren groep K-BTK te verslaan”

“Het is alleen opletten met die luchtroosters net buiten het veld. Maar ik hoor dat Stad Kortrijk na de renovatie van de douches ook voor een nieuwe sportvloer zal zorgen volgend jaar.”

Zowel Louis als Andreas hebben zich dit seizoen al in de kijker gespeeld. Louis speelde vorig weekend een grote rol in de match die Sport Two won tegen Erpe-Mere (79-73). “We kwamen op achterstand in de eerste wedstrijdhelft, maar maakten in een uitstekend derde quarter veel goed. We speelden beter georganiseerd. Met twee gewonnen matchen hebben we onze start niet gemist. Met de One mocht ik vorig weekend ook een vijftal minuten spelen. De systemen heb ik al aardig onder de knie, wat als guard niet makkelijk is, omdat je ook de posities van de anderen moet kunnen voorzien en dat allemaal terwijl je aan het dribbelen bent. Het is wel een voordeel dat beide ploegen gelijkaardige systemen spelen. Al zijn die bij de One nog iets meer in detail afgewerkt of met meer opties.”

De voorbereiding op het seizoen was voor mij niet optimaal“, geeft Andreas aan. “Ik had me als leidinggevende opgegeven voor een sportkamp met kinderen eind augustus en dat eerlijk gemeld. Daardoor speelde ik ook niet zoveel in die eerste match, wat logisch is. Maar de weken daarna voelde ik het wel crescendo gaan. Tegen Racing Brugge hebben we maximaal het gestaltevoordeel en het surplus aan kracht uitgebuit. Het is wel bijzonder leuk basketten met een ploeg waarin zoveel ervaring en talent zit. Jérome Vandenberghe is dan nog niet eens super. We weten dat hij nog beter kan dan wat hij tot nu toe liet zien. Met zo’n lang seizoen is het misschien best dat hij nog wat in petto houdt voor als het nog wat spannender wordt”, knipoogt Andreas.

Stadsderby

“Onze eerste match met K-BTK (tegen Zwevezele, red.) was een ferme tegenvaller”, vertelt Andreas. “Er liep van alles mis, maar dat hebben we sindsdien al wat rechtgetrokken, als je kijkt met welk verschil we de volgende wonnen. De winst tegen Latem De Pinte vorig weekend, dat maar 40 punten kon scoren, heeft ons echt deugd gedaan. Specifiek over het duel met Kortrijk Sport hebben we het nog niet echt gehad. Voor ons zijn alle matchen even belangrijk en winnen is de opdracht, ongeacht de tegenstander Kortrijk Sport is of niet.”

“Als Kluisbergenaar heb ik geen voeling met die derbyspanning”, zegt Lois Vanderhaegen. “Ik vind het wel een sterk gegeven dat er in één stad drie herenploegen hoger dan provinciale spelen. En als je dan ziet hoeveel talentrijke jeugd klaarstaat… Daarin zit wellicht het verschil tussen K-BTK en Sport. K-BTK is klaar om de top van de reeks te spelen. Voor ons zou het een stunt zijn om met zo’n jonge groep, waarin weinig ervaring zit, de derby te winnen”, besluit Louis, wiens vader Bart Vanderhaegen nog furore maakte in Kortrijkse en nationale waterpolomiddens.

(Johan Santy)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier