Cats oefenen in Wevelgem en Kortrijk

Redactie KW

Evenementenhal De Schelp wordt begin juni nog eens een echte basketbaltempel: de Belgian Cats oefenen dan tot tweemaal toe tegen Europees kampioen Spanje. “Voor het eerst zal Wevelgem gastheer zijn voor een interland”, stelt Geert Breughe.

Toen onze nationale vrouwenbasketbalploeg Belgian Cats zich kwalificeerde voor het Europees kampioenschap (midden juni in Tsjechië, red.) weerklonk de roep om in West-Vlaanderen oefenwedstrijden te spelen steeds luider. Logisch: de helft van het team bestaat uit West-Vlamingen en ook de entourage telt veel provinciegenoten. De basketbalbond ging uiteindelijk in op die oproep: de voorbereiding op het EK vindt helemaal plaats in onze provincie. Kortrijk is de thuishaven, terwijl er geoefend wordt in Kortrijk, Wevelgem en Ieper.

“Ook de entourage telt veel provinciegenoten”

“In Namen, waar de kwalificatiewedstrijden plaatsvonden, waren altijd veel West-Vlamingen aanwezig”, aldus Geert Breughe (CD&V), schepen van Sport van de gemeente Wevelgem. “Op verplaatsing was dat ook zo. Voor de beslissende match in Polen waren er acht fans mee, alleen West-Vlamingen. Ik was er ook bij. Op het vliegtuig hebben we dan met elkaar gepraat, maar ook met de entourage van de ploeg.”

Wereldtopper

“Toen rees het idee al om oefenwedstrijden in onze provincie te spelen. Maar de plaatsen die naar voor werden geschoven, waren Kortrijk en Roeselare. ‘Waarom niet Wevelgem?’ heb ik toen geopperd. Na veel mails over en weer met de bond kregen we uiteindelijk het bericht dat Wevelgem ook een oefenmatch zou krijgen. Een voordeel is geweest dat coach Philip Mestdagh zaal De Schelp al kende.”

Aanvankelijk zouden de Cats enkel op vrijdag 2 juni in Wevelgem spelen tegen wereldtopper Spanje. Op 3 juni zou Kortrijk gastheer zijn. Maar nu blijkt dat de Cats ook die dag in Wevelgem aantreden tegen de Spaanse nationale ploeg. “Tijdens het Pinksterweekend zijn de Yellow Tigers (nationale vrouwenploeg volleybal, red.) actief in Kortrijk. Eerst was het geen probleem om beide teams op dezelfde dag te laten spelen, maar dat is niet langer zo.”

Rekenen op vol huis

De Schelp is intussen een echte basketzaal geworden, maar toch stelt Geert Breughe dat er nog werk aan de winkel is. “De match moet in ideale omstandigheden kunnen plaatsvinden”, stelt de schepen. “Daarom zal een gespecialiseerde firma een aantal lijnen op het parket wegnemen en de bucket krijgt een coating, die later gemakkelijk verwijderd kan worden.”

“De Schelp is intussen een echte basketzaal geworden”

Wie op 2 of 3 juni een oefenwedstrijd van België tegen de huidige Europese kampioen wil meepikken, kan kaarten bestellen bij de basketbalbond. “Wevelgemnaren kunnen ook naar de sportdienst van de gemeente komen, want daar zijn ook genummerde plaatsen te krijgen. We hopen minstens één grote tribune met inwoners te vullen. En natuurlijk hopen we tweemaal op een vol huis, met telkens 2.000 basketbalfans dus.”

“Tot slot is het goed te vermelden dat de vier basketbalclubs van de gemeente – BBC Gullegem, BBC Moorsele, Damesbasket Wevelgem en Jong Basket Wevelgem – samen de logistiek verzorgen. Zij zullen zo een deel van de opbrengst van de bar krijgen”, besluit Geert Breughe.

Cats op 20 en 21 mei wel in Kortrijk actief

Op 3 juni kunnen de Cats niet in de Lange Munte terecht vanwege de wedstrijd van de nationale damesvolleybalploeg, maar op zaterdag 20 en zondag 21 mei zullen de Belgische basketbaldames wel in Kortrijk te bewonderen zijn. Dan spelen ze in de Lange Munte immers twee oefenwedstrijden tegen Slovakije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier