Belgian Cats zijn klaar voor het EK in Praag

De sfeer zit duidelijk goed bij de Belgian Cats. © VDB
Redactie KW

Zaterdag spelen de Belgian Cats in Ieper nog een uitwuifwedstrijd, vrijdag werd een laatste training in Kortrijk afgewerkt. Daarna trekken de nationale basketbaldames naar het Tsjechische Praag, waar ze voor het eerst in tien jaar het EK betwisten. En dat met een team dat voor de helft West-Vlaams is en ook een West-Vlaamse coach heeft.

De twaalfkoppige selectie voor het EK in Praag, dat tussen 16 en 25 juni betwist zal worden, is al een tijdje bekend. Ze is voor de helft West-Vlaams en voor het eerst werd ook quasi de hele voorbereiding in onze provincie afgewerkt. Er werden oefenwedstrijden in Kortrijk en Wevelgem afgewerkt, tussendoor was er een tornooi in Italië. Zo hoopt de Ieperse coach Philip Mestdagh zijn dames op scherp te krijgen voor het eerste EK in tien jaar. Veel ervaring heeft de jonge groep daar niet, er wordt dan ook naar ouderdomsdeken Ann Wauters gekeken om haar routine in de strijd te gooien. Al herbergt deze selectie heel wat talent dat aan jeugdkampioenschappen heeft deelgenomen en daar ook medailles heeft gewonnen.

West-Vlaams getint

Vrijdag werd nog een training afgewerkt in sporthal De Lange Munte in Kortrijk, zaterdag om 18 uur staat in Ieper de uitwuifwedstrijd tegen Nederland op het programma. Voor een uitverkochte zaal zullen de Belgian Cats een laatste oefengalop richting EK nemen. De nationale basketbaldamesploeg oogt zeer West-Vlaams. De zusjes Kim en Hanne Mestdagh hebben hun pa Philip als trainer, ook Julie Vanloo, Emma Meesseman, Kyara Linskens zijn op en top West-Vlaams en Ann Wauters kun je na een decennium in onze provincie uiteraard ook al een gouwgenote noemen.

De West-Vlaamse dames Ann Wauters, Emma Meesseman, Kyara Linskens, Kim Mestdagh, Hanne Mestdagh en Julie Vanloo.
De West-Vlaamse dames Ann Wauters, Emma Meesseman, Kyara Linskens, Kim Mestdagh, Hanne Mestdagh en Julie Vanloo.© VDB

Vrijdag werd nog een laatste keer in groep de pers te woord gestaan. Koen Umans noemde de keuze voor Kortrijk niet toevallig. De Belgian Cats kregen de steun van de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen. Het team van Mia Maes stond klaar om de Belgian Cats in Kortrijk op hun wenken te bedienen. De Cats komen terecht in een groep met Montenegro, Rusland en Letland. De Russen zijn favoriet, de groepswinnaar stoot door naar de kwartfinales, de nummer twee en drie moeten vechten voor de resterende plaatsjes. De Kortrijkse Sportschepen Ann Vandersteene: “Als stad en sportdienst zijn we blij dat de basketbalfederatie voor onze stad heeft gekozen. De Yellow Tigers (volleyvrouwen) zijn pas vertrokken en nu komen ambassadrice Ann Wauters en haar ploegmaats hier hun voorbereiding afronden.”

Uitwuifwedstrijd

Coach Philip Mestdagh: “Toen we ons voor het EK plaatsten, bespraken we meteen onze aanpak. Ik heb toen Koen aan de mouw getrokken, we hebben Kortrijk naar voor geschoven, want praktisch is dit ook zeer handig. In de opbouw richting EK hebben we de goede tegenstanders kunnen kiezen. Slovakije als opener was geen topland, maar een goede opwarming richting het tornooi in Italië. Vorige week hebben twee zware wedstrijden tegen Spanje verloren. Deze week hebben we proberen alles op punt te zetten om dan in Ieper tegen Nederland afscheid te nemen van het Belgische publiek.” Onze ambities is om door te stoten. Alle 16 ploegen willen die eerste ronde overleven. We willen zeker bij de eerste acht eindigen. We zijn de voorbereiding gestart met 18 speelsters, niet iedereen was er meteen wegens competitieverplichtingen en blessures. Daarna zijn we snel naar 12 speelsters gegaan, om wat sereniteit te krijgen in de ploeg.”

Bondscoach Philip Mestdagh met zijn dochter Kim.
Bondscoach Philip Mestdagh met zijn dochter Kim.© VDB

“Montenegro is onze eerste tegenstander, ze missen een van hun sleutelspelers, maar het blijft een goed team. Met de ex-Amerikaanse Robinson als uitschieter. Maar als we zelf goed presteren, maken we tegen hen zeker kans. Daarna komt Rusland, die hebben natuurlijk meerdere speerpunten. Bovendien beschikken ze over een nieuwe Amerikaanse, die daar zeer snel genaturaliseerd raakte. De laatste tegenstander in de poule is Letland, die zijn altijd klaar, zijn tactisch ook zeer sterk. Ook zij hebben individuen die ons pijn kunnen doen. Tegen twee van de drie tegenstanders hebben we zeker kansen en zelfs tegen Rusland zijn we niet kansloos.”

Ervaring van Wauters

“Als we eerste spelen in onze groep stoten we door, zijn we vierde dan moeten we naar huis. Als je tweede of derde bent (in de D-reeks) dan speel je tegen de derde of tweede van de C-reeks. In poule C zullen Frankrijk en Servië normaal de eerste twee plaatsen innemen, ik zou liever tegen de derde uit die reeks spelen. Winnen we daar ook, dan spelen we in de halve finale hoogstwaarschijnlijk tegen een reekshoofd uit de A- of B-reeks“, aldus de coach. En waar liggen de sterktes nu van de Belgian Cats? “De ervaring van Ann Wauters kan doorslaggevend zijn. Een EK spelen brengt wat druk met zich mee. Sportief gezien kunnen we op bepaalde plaatsen dominant zijn.” Zaterdag 10 juni bekampen de Belgian Cats om 18 uur in Ieper het Nederlandse nationale team, dat niet geplaatst is voor het EK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier