Belgian Cats treffen Tsjechië, Duitsland en Zwitserland in kwalificaties voor EK 2019

© BELGA
Redactie KW

De Belgische nationale basketbalploeg bij de vrouwen neemt het in de kwalificaties voor het EK 2019 op tegen Tsjechië, Duitsland en Zwitserland. Dat werd duidelijk na de loting van dinsdag in het Duitse München. Anderhalve week geleden pakten de Belgen brons op het EK in Praag.

De Belgian Cats waren reekshoofd bij de loting en werden ondergebracht in groep G. Het EK 2019 vindt plaats in Servië (met eindfase in Belgrado) en Letland. De twee gastlanden hebben hun EK-ticket al op zak. Ook de winnaars van de acht kwalificatiegroepen en de zes beste tweedes plaatsen zich voor de eindronde. De voorrondes worden gespeeld in drie periodes (6-16 november 2017, 5-15 februari 2018 en 12-22 november 2018). Het team van bondscoach Philip Mestdagh veroverde op het voorbije EK brons. De Belgen zijn zo zeker van deelname aan het WK (22-30 september in Spanje), een primeur in het Belgische basketbal.

Tevreden bondscoach

Philip Mestdagh, bondscoach van de Belgische basketbalvrouwen, is erg blij met de loting. “Dit had slechter gekund”, aldus de Ieperling. “Op sportief vlak is dit een goede loting, want we vermijden landen als Oekraïne, Zweden en Hongarije. Maar ook de kalender die ons is voorgesteld is zeer gunstig.” De voorrondes worden gespeeld in drie periodes, in november met een verplaatsing naar Zwitserland en een thuismatch tegen Duitsland, in februari 2018 met een uitmatch in Tsjechië en een wedstrijd voor eigen publiek tegen Zwitserland en in november 2018 met een verplaatsing naar Duitsland en de slotmatch thuis tegen Tsjechië.

Thuismatchen in Kortrijk

De thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Lange Munte in Kortrijk. De precieze data moeten nog vastgelegd worden. “We mogen blij zijn dat we kunnen beginnen met een uitwedstrijd tegen Zwitserland en een thuismatch tegen Duitsland, op papier de twee meest haalbare tegenstanders“, aldus de bondscoach. “De slotwedstrijd voor eigen publiek tegen Tsjechië is ook een voordeel, want dat kan de beslissende match zijn. Op het voorbije EK werden we als outsider beschouwd. Maar na onze derde plaats zijn we favoriet. We zijn klaar om die rol in te vullen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier