Belgian Cats pakken Europees brons

De Belgian Cats hebben zondag in Praag het brons veroverd op het Europees kampioenschap vrouwenbasketbal. In de wedstrijd om de derde plaats versloegen ze Griekenland met 78-45. Bij de rust stonden ze 40-29 voor.

De Belgen stonden in de beginfase even op achterstand (3-6, 5-9), maar namen halfweg de eerste periode met een 11-2 tussensprint resoluut het heft in handen. Na het eerste kwart stond het 24-15. De Grieken zagen sterretjes en topspeelster Artemis Spanou stond na amper 10 minuten al met drie fouten achter haar naam.

In het tweede (16-14) kwart werd de voorsprong verder uitgediept. De Grieken kwamen even terug tot 26-22, maar de Belgische basisvijf antwoordde met een 14-1, zodat het na 17 minuten 40-23 stond. Kim Mestdagh liet in het tweede kwart alleen al 11 punten noteren.

De kloof werd definitief geslagen in het derde kwart (21-7). Emma Meesseman, Ann Wauters en Jana Raman (8 rebounds) leidden de Cats naar een 50-31 voorsprong. Met een driepunter bracht Julie Vanloo het verschil voor het eerst op twintig punten (53-33). De Grieken hadden geen antwoord en waren vooral te weinig efficiënt (16/58).

De Cats konden de wedstrijd zorgeloos uitspelen en trokken ook in het slotkwart (17-9) nog aan het langste eind. Kim Mestdagh (18 ptn), Emma Meesseman (15) en Ann Wauters (14 ptn, 8 rebounds) waren de uitblinkers.

Spanje en Frankrijk strijden zondagavond om het goud. In de halve finales won Spanje zaterdag met 68-52 van België en schakelde Frankrijk Griekenland met 77-55 uit. De Belgen verloren slechts één keer op dit EK. In de groepsfase wonnen ze van Montenegro (66-64), Rusland (76-75 na een verlenging) en Letland (62-58), in de kwartfinales van Italië (79-66).

Het is de eerste keer dat een Belgisch basketteam een medaille verovert op een groot kampioenschap. Dankzij hun plaats bij de top zes mogen de Cats volgend jaar naar het WK in Spanje (22-30 september).