Bekerfinales tussen BC Oostende en Bergen altijd goed voor suspense

Ben Ebong beukt in op Elvir Ovcina. Tevergeefs. In 2008 wint BC Oostende de bekerfinale. © BELGA
Redactie KW

Voor de derde keer strijden Bergen en BC Oostende tegen elkaar in de Belgische bekerfinale. Beide clubs wonnen elk al één van de vorige onderlinge duels: de kustjongens in 2008, de Henegouwers in 2011. Een terugblik op finales die op drie en twee puntjes verschil eindigden.

Met enkele tactische aanpassingen, vooral in de verdediging op Cantamessa sloot Telindus Oostende in 2008 aanvankelijk zijn deur voor de Henegouwse aanvallen. Green, Van Rossom en Petrovic knalden aan een perfecte afwerking 2-13-cijfers op het scorebord. Na 5’52” klom de kloof zelfs tot 5-17, de maximale voorsprong van Oostende. Ovcina beheerste bovendien het luchtruim (acht rebounds voor de rust) en gunde Evans en Ebong geen enkel moment van vreugde. Dankzij een vijftal bommen stapten de Henegouwers toch met en twee punten voorsprong (35-33) naar de kleedkamer.

De Borains stoven via driepunters van Lenzly en Gray naar 41-33 weg. Een 0-11-antwoord met de handtekening van Brunner en vooral Van Rossom bracht de balans opnieuw in evenwicht. Na het halfuur (47-48) hield Oostende voortdurend de leiding (53-58 en 59-61). Ebong bracht Bergen op 55 seconden van het einde met twee vrijworpen opnieuw in de beste positie: 63-61. Een driepunter van Ivory en twee vrijworpen van Green beslisten de match. In het vierde kwart was Oostende het meest koelbloedig. Oostende won deze bekerfinale met 63-66.

Bergen won de editie 2011. Oostende stelde een fout vast in het derde kwart van de met 68-66 verloren bekerfinale tegen Bergen. De televisiebeelden geven de kustploeg gelijk.

Bij een 43-45-tussenstand scoorde Lojeski een driepunter. Bergen protesteerde voor een aanvallende fout van Mitchell maar een scheidsrechter toonde met twee vingers naar de ring, waarmee hij aangaf dat Mitchell correct speelde. Een andere scheidsrechter duidde met drie vingers aan dat Lojeskieen driepunter aantekende. Aan de wedstrijdtafel vergiste men zich door de twee vingers van de ene ref als een teken voor een tweepunter te beschouwen. Het werd dus 43-47 en niet 43-48. Een opmerking van Oostende werd weggewuifd en het spel ging verder. In de slotfase beïnvloedde het tekort van dat punt het spel van Oostende. “De druk tegen Bergen zou anders zijn. Will Thomas zou bij zijn twee laatste vrijworpen in die omstandigheden de tweede vrijworp niet bewust naast de ring gegooid hebben om nog kans op een tweepunter te maken”, vertelde voorzitter Arthur Goethals. “We maken een grote kans om zo’n beroepszaak te winnen. We willen echter sportief blijven en niet in een procedureslag vervallen zoals in het voetbal. Daarom tekenen we geen beroep aan en dringen we dus niet op een herspelen van deze finale aan. We aanvaarden dat iedereen zich kan vergissen, ook tafelofficials.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier