BCO-speler Mike Myers: “Veel boeiende zinnen op mijn lichaam getatoeëerd”

"Ik weet voldoende van de Belgische basketgeschiedenis dat een nieuwe titel historisch zou zijn", is Mike Myers perfect op de hoogte. © BELGA
Redactie KW

Aanvallend sterk en mobiel maar defensief niet zomaar opzij te zetten door zijn stevig lichaam: met dit profiel zet Mike Myers (25, 2m06) knappe prestaties in de EuroMillions Basketball League neer. Als zijn buikspierblessure binnenkort voltooid verleden tijd is, hoopt hij in de play-offs Oostende naar een zevende landstitel op rij te sturen.

Het eerste overzeese seizoen van Mike Myers liep niet van een leien dakje. Hij opende de competitie 2015-2016 bij het Fins Helsinki Seagulls, hij verhuisde in oktober naar Avis Rampla uit Estland (waarmee hij onder meer in de Baltic League speelde) en trok een maand later naar het Franse JSA Bordeaux. In november 2015 was Mike Myers al aan zijn derde Europese club toe. Bij Bordeaux kende hij een degelijk seizoen met 16,8 punten (56,8 procent veldkorven en 60 procent vrijworpen) en 8,7 rebounds als gemiddelden. Na dat seizoen trok hij naar de gewezen Italiaanse landskampioen Siena die wegens financiële problemen in tweede klasse aantrad. In 28 wedstrijden telde Myers er gemiddeld 16 punten en 8,9 rebounds met 53,9 procent veldkorven en 55,1 procent vrijworpen. “Daar kende ik veruit een beter seizoen dan het eerste jaar bij drie verschillende clubs”, zegt Myers. Meteen kwam er meer stabiliteit in het basketleven van Myers die bij Oostende ook bevestigde. “België was me grotendeels onbekend. Het enige wat ik met België associeerde, waren de wafels. In tweede lijn denk je aan chocolade. Maar wafels staan bij Amerikanen toch op nummer één”, zegt Mike Myers die in New Jersey zijn thuis heeft. “En ja, in Amerika had ik al Belgische wafels geproefd.”

Onmiddellijk hield het Oostendse publiek van Myers. In de Supercupmatch half september zorgde hij met een buzzerbeater tegen Limburg United voor de eerste trofee van het seizoen. Je kan je geen betere entree bij een nieuwe club voorstellen. Myers was de allereerste publiekslieveling van het nieuwe BCO. “Na die éénpunt-

zege hoorde je mensen wel zeggen dat we vaak een match in de laatste seconden zouden beslissen. Het is nauwelijks nog voorgevallen. Bij de meeste overwinningen kenden we een ruime marge bij het eindsignaal. Weet je, die winst na een buzzerbeater schonk ons een extra portie vertrouwen en motivatie. Stap per stap groeide onze spelersgroep tot een hechte kern. Dagelijks werkten we hard op training. De resultaten volgden in de wedstrijden. Iedere speler houdt van onze coach. Hij helpt ons allemaal om een stap voorwaarts te zetten. Dario is één van de beste coaches in Europa. Dit seizoen heeft hij me al veel geholpen. In menig opzicht voel ik me een andere speler dan wanneer ik als rookie in Europa aankwam. Ik blijf hongerig om een steeds betere basketter te worden. Nooit ben ik voldaan.”

“Het was ook heerlijk om een Europese campagne met Oostende te beleven. De Basketball Champions League is duidelijk van een hoger niveau dan de Belgische liga. We speelden wedstrijden tegen ploegen met meer potentieel. Omdat de tegenstanders uit zoveel verschillende landen komen, leerden we ook diverse basketstijlen kennen. Dat was best interessant en leerrijk voor elk van ons. Uit onze poule heeft geen enkel team zich voor de Final Four van de Champions League gekwalificeerd. Het Italiaanse Avellino, dat na de groepsfase zoals wij in de FIBA Europe Cup terecht kwam, bereikte wel de finale van die FIBA Europe Cup. Dat verbaast me helemaal niet want ik heb ze meteen ervaren als een heel hecht en talentvol team. De Italiaanse finale Venetië-Avellino bewijst nogmaals dat het Italiaanse basket tot de top van Europa hoort.”

Mike Myers houdt van tattoo’s. In zijn hals vallen de letters MCM op. “Natuurlijk zijn dit mijn initialen: Mike Charles Myers. Maar ik geef toe dat ik ook van het merk MCM houd, in het bijzonder van zijn lederwaren. De tassen van deze designer zijn heel goed”, weet Mike Myers. Op de bovenarm liet Myers ook de letters GOD aanbrengen. “God is heel belangrijk in mijn leven. Elke ochtend bid ik. Ook spreek ik dagelijks een gebed voor het slapengaan.” En op zijn onderarm prijkt de boodschap Without struggle there is no progress. “Elke aangebrachte zin is betekenisvol voor mij. Je vindt boeiende zinnen op mijn body.”

Al zes matchen is Mike Myers out. “Een blessure aan de buikspieren die ik op training opliep, houdt me in de tribune. Het is moeilijk om gewoon toe te kijken. Ik hoop zo snel mogelijk opnieuw op het terrein te staan. Ik wil mijn ploegmaats helpen. Ik weet dat we het kampioenschap zullen winnen. Er weegt geen druk op onze schouders. We voelen ons heel comfortabel. Die 21 op 21 waarmee we het seizoen openden, deed natuurlijk deugd. Maar een ander getal valt nog meer op. Ik weet voldoende van de Belgische basketgeschiedenis dat een nieuwe landstitel historisch zou zijn. Geen enkele club won ooit zeven landstitels op rij. Wij willen dat voor BCO realiseren!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier