BC Oostende zorgt voor een stunt in de Eurocup

Mateusz Ponitka was opnieuw een van de uitblinkers bij BC Oostende © BELGA

BC Oostende maakte een einde aan de ongeslagen reeks van 12 matchen van Unics Kazan in de Eurocup. Na een bloedstollend einde haalde BCO het met 78-75.

BC Telenet Oostende was thuis nog ongeslagen in deze Europese campagne, Unics Kazan was buitenshuis nog ongeslagen. Meer zelfs, Kazan verloor dit seizoen nog maar één wedstrijd (in de VTB-League). Coach Dario Gjergja moest het tegen de Russen doen zonder de geblesseerden Jared Berggren en Quentin Serron.

De eerste korf was nog voor Oostende, maar toen sprintte Kazan weg tot 2-8. Na een time-out vond BCO wel de weg naar de korf en onder impuls van Brent Wright kwam BCO zelfs op voorsprong : 13-12. Beide teams bleven vlot scoren en na het eerste quarter stond het dan ook 24-25.

Met twee bommen vergrootte de leider in de VTB-league de voorsprong in een mum van tijd tot 24-31. Mateusz Ponitka zette bijna eigenhandig de scheve situatie recht. Na 15 minuten stond BCO weer op kop : 37-36 na 9 punten van Ponitka. Na een technische fout van Andrew Goudelock, een man met bijna 50 matchen voor de LA Lakers achter zijn naam, liep Oostende zelfs nog verder uit. Door een buzzerbeater van die Goudelock stond het 46-47 aan de rust.

Kazan begon het best aan het derde wedstrijddeel, maar Brent Wright hielp Oostende weer in de match. Met een 8-0-tussenspurt werd het 56-51 voor Oostende. Kazan spartelde nog even tegen, maar aan het slot van het derde quarter kon Oostende uitlopen tot 63-57.

In een spannend vierde quarter hielden de twee teams aanvankelijk in evenwicht. Na 36 minuten stond het 70-65. Kazan kroop beetje per beetje dichter en met nog 1’12 op de klok werd het 71-71. Beide teams scoorden vervolgens niet uit hun aanval. Pierre-Antoine Gillet zorgde dan met een knappe dunk voor 73-71 met nog 15 seconden op de klok. Goudelock scoorde zijn twee vrijworpen : 73-73. Dusan Djordjevic nette dan de 75-73 en zette ook zijn bonusvrijworp om : 76-73. Goudelock kreeg nog twee vrijworpen en zette die ook om : 76-75. Vervolgens benutte Djordjevic zijn twee vrijworpen : 78-75. Kazan scoorde niet meer in de ultieme aanval.

BCO staat nu samen met Unics Kazan en Valencia aan de leiding in groep O.

Volgende woensdag gaat BCO op bezoek bij Unics Kazan. Vrijdag gaat Oostende eerst op bezoek bij Okapi Aalstar.