BC Oostende laat kwalificatie in Fiba Eurocup opnieuw liggen

Center Katic (1 op 4) (archiefbeeld, tegen Charleroi) kende in Zweden aanvallend terug een moeilijke avond. © BELGA

Woensdagavond eindigde Södertälje – BC Oostende op 71-54. Quarterstanden waren 17-13, 39-30, 53-48 en 71-54.

Oostende is er opnieuw niet in geslaagd om zich voortijdig te kwalificeren voor de laatste 32 in de Fiba Eurocup. Zonder Djordjevic kon het nooit een vuist maken. Het liep dan ook de volledige wedstrijd achter de feiten aan. Bij 48-48 zag het er even anders uit, maar een 13-0 spurt van een vinniger Södertälje stelde meteen orde op zaken. Het laatste quarter scoorde de mannen van coach Gjergja slechts zes punten. Een dieptepunt in de geschiedenis.

Oostende, zonder generaal Dusan Djordjevic, had duidelijk zijn les uit de heenwedstijd niet geleerd. Ex-Luikenaar Dino Pita, topscorer in Oostende, ontbond meteen zijn duivels. De kleine Joseph steunde hem daarin, zodat de bordjes halfweg het eerste quarter 15-7 wezen. Bij 17-8 opteerde Gjergja voor de zone. Dit bracht wat soelaas. Center Katic (1 op 4) kende aanvallend terug een moeilijke avond. De sleutel lag bij het jonge Bosnische talent Nedim Buza. Hij kwam met 7 punten op fast break het best uit de verf (31-27). Slechts zeven fouten en heel wat open shots maakte een verschil van negen punten aan de rust (39-30). Het onderlinge afwerkingspercentage 60 % tegenover 39 % was de perfecte weergave van een flauwe eerste helft.

Heel even op gelijke hoogte

Met Serron op de spelverdeling kwam er eindelijk wat tempo in de Oostendse aanvalspatronen. Katic scoorde op aanvallende rebound en een 2-10 tussenspurt zette Oostende terug aan zet (41-40). Gibson stelde met een bom voor het eerst gelijk (48-48 29′). De Amerikaan Bowlin pakte met zijn vierde bom uit en Bizaca gaf met een dunk op de buzzer de Zweden terug wat ademruimte (53-48). Center Spires zette de maximale voorsprong van 13 punten op het scorebord (61-48).

Oostende was toen al bijna zes minuten scoreloos. Met vier punten op 10 minuten tijd was Oostende aanvallend nooit slechter geweest. Gjergja greep naar Hemeleers en Buza als laatste strohalm, maar ook dat kon niets meer aan het spelbeeld veranderen. Spires dunkte vijf minuten voor tijd de beslissing op het bord (67-50). De frustratie borrelde op en in een overbodig slot werd het nog bijna een twintiger (71-52).

(John Loncke)

Södertälje: Pita 6, Lejasmeiers 7, Bowlin 14, Joseph 11, Spires 12, Anderson 6, Czerapowicz 12, Bizaca 3

Oostende: Serron 7, Hemeleers, Buza 7, Marnegraeve 4, Gillet 7, Salumu 3, Katic 10, Boukichou 4, Archie 4, Gibson 8