BC Oostende dicht bij nieuwe bekerfinale

In de heenmatch van de halve finales van de beker van België heeft Oostende een reuzenstap richting finale gezet. In de mons.arena haalden ze het van Bergen met 74-96. Vijf Zeekapiteins eindigden in de dubbele cijfers.

De wedstrijd opende met een balverlies van thuisspeler Collins die daarna meteen Archie foutief stopte. Archie miste zijn eerste vrijworp maar hij benutte wel zijn tweede vrijworp: 0-1. Katic (6), Serron (4) en Gibson (3) duwden netjes door naar een 7-14-voorsprong na 4 minuten. Bosco bracht beide ploegen aan 17-17 op gelijke hoogte. Na het eerste kwart (21-21) sprintten Salumu (5), Gibson (2), Boukichou (2) en Serron (2) in twee-en-een-halve minuut naar een 26-32-voorsprong. Die kloof was aan de rust na een bom van Buza toegenomen tot acht eenheden: 48-56. BCO had in dat tweede kwart 32 punten aangetekend. Oostende had heel scherp afgewerkt in die eerste helft: 12 op 17 tweepunters, 3 op 3 bommen (veldkorven dus aan 75 %) en 20 op 26 vrijworpen (76 %).

De kustploeg liet zijn prooi niet meer los. Serron plaatste meteen 48-58-cijfers op het bord. Boukichou overschreed met twee vrijworpen aan 55-66 de tienpuntengrens. Een nieuwe Buza-bom (55-69) dwong coach Defraigne na 28 minuten tot een time-out. Dat had niet meteen een effect want twee vrijworpen van Djordjevic verhoogden het verschil bij 55-71 tot zestien punten.

Na het halfuur(62-74) verhoogde Serron met twee opeenvolgende bommen de kloof tot 69-86 op iets minder dan vijf minuten van de buzzer. Bergen moest de kelk tot het einde ledigen want Boukichou zette aan de vrijworplijn met een 2 op 2 zelfs een twintiger (69-90) op het bord. Nog 2’30” op de klok. Oostende verzorgde ook het spektakel. Een dunk van Salumu leidde tot 71-92. Boukichou legde met zijn zeventiende punt van de avond de 74-96-eindstand vast. Quentin Serron is met 19 punten (5 op 8 tweepunters, 3 op 3 bommen), 5 rebounds en 2 steals één van de smaakmakers in deze belangrijke overwinning.

Zondagavond 31 januari heeft de terugmatch met opworp om 19 uur in de Sleuyter Arena plaats.