BC Kortrijk Sport met drie jeugdploegen in bekerfinale

© Santy Johan
Redactie KW

Drie coaches van BC Kortrijk Sport spelen dit weekend met hun ploeg de finale van de beker van West-Vlaanderen in Sportcentrum Haneveld in De Haan. De U21 en U14 komen uit tegen BC Oostende. De U18 schakelde onderweg verrassend Oostende uit en staat tegenover Izegem. Winnen is voor geen enkele van de drie ploegen een evidentie.

Juniorcoach Dirk De Waelle, die tevens trainer is van de One, vindt het voor zijn team een heel moeilijke affiche. “Uiteraard staat BC Oostende in de finale. Het feit dat we zelf verrassend taaie tegenstanders als Racing Brugge uitschakelden, geeft ons wel het gevoel dat dit terecht is. Winnen is een andere zaak. Zelfs als Oostende een paar tenoren zou missen, hebben ze nog hun spelerservaring om het verschil te maken. Als ik terugblik op het seizoen hou ik er een goed gevoel aan over. Enerzijds dat we na de bekermatch zes juniores afzetten, die volgend seizoen volwaardige seniores zijn. Anderzijds is het een bijzonder drukke kalender geweest, waarbij de juniores vaak in drie ploegen in hetzelfde weekend werden ingeschakeld. Nu merk ik bij verschillende spelers wel vermoeidheid en zelfs lichte blessures. We hopen dat Kenneth De Vos paraat geraakt tegen zondag, want een achillespeesontsteking baart zorgen. Normaal moet het lukken om ons nog eenmaal op te laden voor de afsluiter van het seizoen. Dat er drie teams van Sport in de finale staan en ook nog drie van K-BTK is wel een bijzonder goede zaak voor het basketbal in Kortrijk. We hebben het werk van Luc Vandewalle voortgezet en plukken daar nu de vruchten van.”

Geen Hendrik Hanssens

U18-coach Bert Wyseur kan dit weekend zijn eerste beker pakken. “Veel van mijn spelers hebben al een beker op hun palmares staan. Het gevaar is dat ze het daarom te gemakkelijk opnemen en onvoldoende scherp naar deze wedstrijd toeleven. Zoals het in de laatste trainingen en competitiematchen liep, zal het volgens mij niet lukken. Het is aan mij om hen daarvoor te verwittigen. Voor Izegem is het een unieke kans om een eerste jeugdbeker te winnen. Het is niet omdat we er in de competitie twee keer van wonnen dat het nu ook zo zal lopen. De Izegemse U18 versterkte zich trouwens met een natuurtalent als Robin Marreel, die in de One in eerste provinciale furore maakte en er persoonlijk voor zorgde dat Izegem kon promoveren naar tweede landelijke. Het is niet voor niks dat Waregem Two er zijn oog liet op vallen. Volgens mij zal het een bijzonder lastige wedstrijd worden, waarin we als team ons beste niveau zullen moeten halen om te winnen.”

“Als ik het goed heb heeft Telenet Oostende bij de cadetten de laatste acht bekers op rij gewonnen.”

“Spijtig dat ik Hendrik Hanssens moet missen. Hij is op verplichte uitwisseling met school naar Zaragoza. Hendrik is een van mijn offensief meest dragende spelers. Zonder hem wordt het dus extra moeilijk. Als ik het goed heb heeft Telenet Oostende bij de cadetten de laatste acht bekers op rij gewonnen. Het is ook al een achttal jaar geleden dat de Sport-cadetten een beker konden winnen. Ik hoop nu maar dat mijn ploeg de wil toont om te zegevieren en dat ze zullen beseffen dat winst alleen mogelijk is als ze zich de volle 40 minuten 100 procent inzetten, iets wat de afgelopen weken helaas op training heel vaak niet meer het geval is”, verwittigt Bert Wyseur, die volgend seizoen tweedelandelijker K-BTK coacht.

“Wij spelen de finale tegen Telenet Oostende, een team dat qua gestalte niet groter is dan wij”, pikt U14-coach Nils Vandewoestyne op zijn beurt in. “We speelden er al twee keer tegen, eenmaal gelijk en een keer 52-64 verloren. We hebben wel een puik seizoen achter de rug, met slechts vier nederlagen in het hele seizoen: tweemaal tegen Antwerp Giants, eenmaal tegen Oostende en een onverwacht verlies tegen Deinze na een slechte match. We eindigen als negende van Vlaanderen in de landelijke competitie.”

Koelbloedigheid

“Telenet zie ik met een paar procent als extra favoriet. Het vertrouwen is er echter en de resultaten op het internationaal 1 meitornooi van K-BTK stemmen me hoopvol. Er zaten ook Waalse ploegen tussen, die we helemaal niet kenden, en dat was een leuke uitdaging. Ik lette er intussen wel op dat niemand in zo’n tornooi over zijn limieten ging. Het is de bedoeling zaterdag volledig uitgerust en fit aan de finale te beginnen. Het tornooi wonnen we, maar vooral aan Charleroi hadden we een taaie klant. Tegen Spirou Jeunes werd het resultaat bepaald op basis van vrijworpen, een perfecte training van koelbloedigheid. Nadien wonnen we met 29-37 van Zwevegem en met 15 punten verschil van Waregem. Gelukkig kunnen we zonder geblesseerden en met een winningmood naar de bekerfinale in De Haan”, besluit Nils Vandewoestyne.

Zaterdag 6 mei om 13 uur: U18A BC Kortrijk Sport – U18A BBC Spie Izegem.

Zaterdag 6 mei om 15 uur: U14A BC Kortrijk Sport – U14A BC Telenet Oostende.

Zondag 7 mei om 15 uur: U21A BC Kortrijk Sport – U21A BC Telenet Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier