Basketbal: Ethias League start zonder West-Vlaamse spelers

© BELGA
Redactie KW

Zaterdag beginnen ook de negen eerstenationalers in het basketbal aan het seizoen 2011-2012. Opvallend: in de Ethias League speelt dit geen enkele West-Vlaamse speler.

De vier provinciegenoten die vorig seizoen nog op het hoogste niveau speelden, opteerden allemaal voor een lager niveau. De 31-jarige Oostendenaar Gerrit Major (Verviers-Pepinster) en de 24-jarige Zwevegemnaar Brecht Guillemyn (Antwerp Giants) trokken naar derdenationaler KBBC Oostkamp One, terwijl de 23-jarige Ieperling Robin Mestdagh (Dexia Bergen) opteerde voor zijn jeugdclub Kortrijk Sport CB One, ook al een derdenationaler. Bredenaar Mikhail Linskens (24), vorig seizoen nog deel uitmakend van Belgacom Luik, tekende een profcontract bij Kapfenberg Bulls, een eersteklasser uit de bescheiden Oostenrijkse competitie.

Daarmee verdwenen alle provinciegenoten uit eerste nationale, terwijl er geen nieuwe West-Vlaamse talenten doorstroomden. De doorstroming van het aantal Belgen – of beter het gebrek daaraan – op het hoogste niveau blijft het heetste hangijzer van het Belgische basketbal.

Op het hoogste niveau speelt één West-Vlaamse ploeg: BC Telenet Oostende. De Oostendenaars openen zaterdag het seizoen op eigen terrein tegen Leuven Bears.

(ON)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier