Atletiek – Pieter Vermeesch verlengt Belgische titel ultraloop

Redactie KW

Pieter Vermeesch is voor de derde opeenvolgende keer Belgisch kampioen geworden op de 100 kilometer. De zege in de Nacht van West-Vlaanderen moest hij wel aan de Pool Jaroslaw Janicki laten.

De Nacht van West-Vlaanderen lokte 6000 sportievelingen naar Torhout, waarvan een goede tachtig ultralopers. Al vlug liepen de beste drie in de spits van de wedstrijd : Pieter Vermeesch, ex-wereldkampioen Jaroslaw Janicki en Ned Rumphakwaen, een genaturaliseerde ex-Cambodjaan, getraind door Jan Vandendriessche. Ivan Hostens, aan zijn wederoptreden toe in de Nacht, volgde in vierde positie, maar zou die in de loop van de nacht moeten afstaan aan Gino Casier.

Na goed 60 kilometer ging Janicki alleen verder, in een door wind geteisterde wedstrijd. Pieter Vermeesch, die zijn voorbereiding de mist zag ingaan door een scheenbeenblessure, moest ook Rumphakwaen laten gaan. Maar de geologieprofessor uit De Haan beet op de tanden, en palmde in de laatste kilometers toch weer de tweede plaats in. Janicki won in 7u10’15”, Vermeesch finishte in 7u22’56”.

Connie Braekman was de snelste dame, voor Dora Vandewaetere.

Geen maat op Fincioen in de marathon

Ook de marathonlopers kregen af te rekenen met de harde wind op de open vlaktes tussen Torhout en Lichtervelde. Stijn Fincioen en Steven Dobbelaere scheidden zich al vlug af van de rest. Vier man bundelden krachten in de achtervolging : Cedric De Caluwe, Tom Van Dreissche en Peter en Christophe De Ketelaere. Tevergeefs, want Stijn Fincioen was te sterk. Cedric De Caluwe kon alleen nog de leeggelopen Dobbelaere oprapen.

Fincioen liep solo naar zijn tweede opeenvolgende zege in Torhout. Zijn chrono van 2u27’08” is hoopgevend voor het zijn hoofddoel van het seizoen, het Beneluxkampioenschap in Eindhoven.

Veerle Dejaeghere eert Tom Compernolle

De Memorial Tom Compernolle, een loopwedstrijd over 10km, kreeg liefst 1800 deelnemers aan de start. De zege was voor Abdelhadi El Hachimi, die een halve minuut sneller was dan Alexander Diaz Rodriguez. Veerle Dejaeghere pakte de overwinning bij de dames in 34’14”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier