Zoon van Luc Van Lierde doet zijn eerste officiële triatlonwedstrijd

Redactie KW

Andrew Van Lierde neemt deel aan een nationaal kampioenschap in Mexico op de Olympische afstand.

Andrew Van Lierde (24) vertoeft in Mexico op vakantie, gekoppeld aan een trainingstage. “De weersomstandigheden zijn hier ideaal, de trainingsmogelijkheden iets minder“, laat de Bruggeling weten. “Je kunt hier enkel zwemmen in zee, fietsen langs gevaarlijke en drukke wegen en lopen rond het stadje Puerto Aventuras.”

De zoon van Luc Van Lierde, zelf tweevoudig winnaar in Hawaï, begon eind vorig jaar met triatlon. Zijn eerste officiële wedstrijd zou hij in 2018 doen. “Er was hier in de buurt echter een sprinttriatlon, gekoppeld aan het Mexicaans kampioenschap Olympic distance. Mijn vader was akkoord dat ik, puur voor het plezier, aan deze wedstrijd zou deelnemen. Die bleek echter tot mijn teleurstelling volzet. Ik kon wel nog deelnemen aan het nationale kampioenschap in de open categorie.”

Na enig overleg heeft Andrew Van Lierde zonder al te hoge verwachtingen dat ook gedaan. “Zwemmen is geen probleem, maar met fiets- en looptrainingen ben ik pas in het voorjaar gestart. Bovendien liep ik afgelopen week een bacteriële infectie op. Omwille van hevige buikkrampen kwam ik dan ook weinig aan trainen toe.”

Derde plaats

Van Lierde, verpleegkundige op intensieve zorgen in het AZ Sint-Jan in Brugge, kwam tijdens de ‘Triatlón Sprint y Olímpico Xel-Há’ in Mexico met drie als eerste uit het water. Maar verloor tijd in de wisselzone en moest meteen achtervolgen. “De eerste ronde van 20 km reed ik alleen. Bij het ingaan van de tweede ronde kon ik aansluiten bij een klein groepje van acht. Na het fietsen wisselde ik opnieuw veel te traag en begon ik als elfde aan de 10 km lopen. Het tempo zat meteen goed, maar een volledig offroad loopparcours is toch iets anders dan een geasfalteerde weg. Ik kon echter wel nog versnellen.”

Andrew finishte als zesde in twee uur en acht minuten, of op drie minuten van de winnaar. “Mits meer ervaring en snellere wissels zat er misschien meer in. Het was alleszins heel leerzaam en het motiveert mij om hier volgend jaar misschien opnieuw deel te nemen”, besluit Van Lierde.

(ACR – Foto ACR)