Zomerloop Bredene sluit kustcriterium af

Top vier bij de dames : Vereecke, Butseraen, Deruddere en Tuttens © FRO

De zomerloop in Bredene kreeg 192 atleten aan de start voor twee afstanden: 5,8 en 8,7km. Alleen de grote afstand kwam in aanmerking als afsluiter van het Kustcriterium 2017.

Op de korte afstand ging de zege bij de dames naar Liesbeth Cappon. De Torhoutse veterane was aan de streep negen seconden sneller dan Nel Van Damme (Oostende). Derde werd Jitte Renmans uit Keerbergen. Bij de heren spurtte Veldegemnaar Timothy Vanbelleghem zich naar de eerste plaats. Hij was bijna anderhalve minuut sneller dan ‘toerist’ Dimitri Vangheluwe uit Gingelom. Thijs Verstraete mocht als derde mee op het podium.

Koplopers bij de heren : Benny Fisher en Bram Vandamme
Koplopers bij de heren : Benny Fisher en Bram Vandamme© FRO

De wedstrijd over 8,7km draaide uit op een duel tussen Benny Fischer (Oostende) en ex-Bruggeling Bram Vandamme. Beide atleten gaven elkaar in de eerste twee ronden geen duimbreed toe. In de derde ronde kon Fischer een gaatje slaan, maar hij moest tot op de finish knokken om de Brusselse master achter zich te houden. Fischer finishte in 27’37”, amper vijftien seconden sneller dan Vandamme. Koksijdenaar Kristof Declerck, deze week nog winnaar van de Runway Run in Koksijde, pakte de derde plaats, voor de weer sterke Dominique Alleman (Langemark). Davy Stieperaere moest zich niet forceren, want zijn vijfde plaats was meer dan voldoende om voor de derde maal eindwinnaar te worden van S.O.K.-Kustcriterium.

De vriendin van Stieperaere, Lies Deruddere, kon in de eerste ronde in het spoor blijven van Emelie Butseraen (Oostduinkerke), de criteriumwinnares 2016. De Wevelgemse hardloopster zag dat Butseraen het iets moeilijker kreeg en ging erop en erover. Deruddere won in 33’38”, bijna één minuut sneller dan Butseraen die voor aanvang van de wedstrijd al zeker was van haar tweede, opeenvolgende criteriumzege. Derde werd veterane Tamara Vereecke (Jabbeke), vierde Sophie Tuttens (Meulebeke).