Zelfde A-winnaars als vorig jaar in Gouden Palet in Torhout

Florian Van Acker (foto) verloor de finale in de B-reeks tegen de Fransman Bastien Dupont. © Foto JS
Johan Sabbe

De vierendertigste editie van De Gouden Palet, het internationale tafeltennistornooi van TTC Sportline in Torhout, heeft in de A-reeks – de hoogste klasse – dezelfde laureaten opgeleverd als vorig jaar: Cédric Merchez bij de heren en Daria Mityukova bij de dames.

Het tornooi, gespreid over drie dagen, telt doorgaans iets meer dan duizend inschrijvingen, maar dit jaar waren dat er een honderdtal minder dan gewoonlijk. “Wellicht te wijten aan het uitzonderlijk warme weer”, denkt Martijn Devlieger, die voor het vierde jaar op rij de sportieve leiding van het tornooi op zich nam. “Blijkbaar verkozen sommigen een zonnige vakantie-uitstap boven hun geliefde tafeltennissport.”

Cédric Merchez voor iedereen te sterk

Bij de heren A kon niemand Cédric Merchez (A8) bedreigen, de best geklasseerde speler van het tornooi. Dankzij zijn spectaculaire speelstijl is hij een van de publiekslievelingen. Als vertrouwd gezicht van het tornooi won hij na de verloren finale van 2016 nu voor de tweede keer op rij, meteen zijn vierde Gouden Palet-zege in totaal. Hij verloor maar één set en was dus duidelijk te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Vorig jaar kreeg hij in de finale nog stevig weerwerk vanwege Ludovic Bierny (A12), maar die werd er dit keer in de kwartfinale uitgebonjourd door David Henkens (B0) uit Diest, die met 4-2 won.

Bij de dames A zegevierde Daria Mityukova (A6) al voor de zesde keer. Op tien deelnames bereikte ze negen keer de finale. Torhout is voor haar intussen bekend terrein.

Ook Florian Van Acker van de partij

Eveneens present op De Gouden Palet en nog altijd populair was Florian Van Acker, die in 2016 België op zijn kop zette door goud te winnen tijdens de Paralympische Zomerspelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Zijn poef-uitspraken tijdens de interviews achteraf staan velen nog helder voor de geest.

In de B-reeks werd het een West-Vlaamse kwartfinale, want Florian kwam uit tegen Jean-Paul Vansteenkiste, de man waarmee hij wekelijks in Torhout traint en door wie hij geregeld gecoacht wordt. Florian won en kwam uiteindelijk in de finale terecht. Daar moest hij zijn meerdere erkennen in de sterke Fransman Bastien Dupont. Florian nam ook aan de A-reeks deel, maar sneuvelde in de kwartfinale en dit opnieuw tegen Dupont.

Opvallend was de finale bij de E4-E6, want die was volledig West-Vlaams getint met Dré Dobbelaere en Thomas Vanacker. Beiden spelen bij TTC De Woudpalet in Houthulst. Thomas toonde zich de sterkste en pakte de zege.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier