Zege voor Joke Coysman en Davy Stieperaere in Oostendse Strandloop

De top 8 bij de dames met v.l.n.r. Amanda Flannery (Oostende), Saida Hollevoet (Brugge), Lies Deruddere (Wevelgem), Liesbeth Cappon (Torhout), Emelie Butseraen (Oostduinkerke), Joke Coysman (De Pinte), Nel Van Damme (Oostende), Sophie Tavernier (Oudenburg). © FRO

De start van de Vastgoedbox VVW Outside Strandloop, 13de wedstrijd van het Oostends Loopcriterium en de voorlaatste wedstrijd van het Kustcriterium, werd op vrijdagavond in de gietende regen gegeven.

Burgemeester Johan Vande Lanotte schoot de 270 deelnemers drie minuten te vroeg op gang en daardoor miste favoriet Jetro Vanhecke de trein en startte als laatste van het hele pak. Davy Stieperaere (Wevelgem) en Vincent Moulin (Peruwelz) voerden onmiddellijk de forcing, zodat ze na de eerste ronde een flinke voorsprong hadden op een groepje met Alain Geerts (Impe), Guy De Blander (Roosdaal), Dominique Alleman (Langemark), Dirk Boone (Oostduinkerke) en Kenneth Vanduyfhuys (Oostende). Jetro Vanhecke kon pas in de tweede ronde aansluiten bij deze groep.

Stieperaere voelde zich lekker op het zware parcours met trappen en het zachte zand. In de tweede ronde moest Vincent Moulin vooraan lossen. Vanhecke liep weg van de achtervolgers en ging alleen op zoek naar de koplopers. In de derde ronde kon Vanhecke nog voorbij Moulin lopen, maar de voorsprong van Stieperaere was te groot om hem bij te halen. Stieperaere liep de 9 km in 34’35”. Vanhecke werd nog tweede op 22 seconden. Moulin finishte als derde op 34 seconden. Veteraan Alain Geerts, tweede in de tussenstand van het Kustcriterium, hield concurrent De Blander achter zich in de strijd voor de vierde plaats.

Bij de dames (6 km) domineerde triatlete Joke Coysman (De Pinte) van bij de start. Lies Deruddere (Wevelgem), die vorig jaar eindlaureate werd, kon de eerste ronde nog op korte afstand volgen, maar dan brak de veer. Joke Coysman liep onbedreigd naar de zege in 26’31”. Deruddere finishte op anderhalve minuut. Derde werd Hermes-atlete Nel Vandamme voor Emelie Butseraen (Oostduinkerke) die, op één wedstrijd van het einde (vrijdag in Bredene), aan de leiding staat.

Bij de heren 5, ook 6 km, won Dirk Beeuwsaert (Heule), voor Willy Lefevere (Oostende) en Luc Verschelde (Waregem).