Yves Olivier wil Omloop van Vlaanderen naar internationaal niveau tillen

Yves Olivier wil de Omloop van Vlaanderen een bloeiende toekomst schenken. © (Foto SB)
Philippe Verhaest

De Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen, de organisatie achter de Omloop van Vlaanderen, heeft met Yves Olivier een nieuwe voorzitter. En die bulkt van ambitie. “We moeten van onze rally opnieuw een internationale topper maken. We gaan voor een evenement waar heel Roeselare bij gebaat is”, zegt hij.

Yves Olivier (43) is allesbehalve een onbekende naam in de autosportwereld. Hij verdiende zijn strepen onder andere in de Formule Renault, Formule 3, Formule 3000… Maar ook na zijn actieve carrière bleef zijn hart voor de autosport kloppen. De volbloed Roeselarenaar woont met zijn echtgenote Valerie Hochepied en hun kinderen Antoine (15) en Benoit (14) net over de grens in Ardooie en is naast zijn drukke professionele bezigheden in de bouwsector ook nog actief als voorzitter van KSV Roeselare. Daar voegt hij nu nog eens het voorzitterschap van de Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen (KAMV) aan toe.

“Onze familie is al sinds de jaren tachtig sponsor van de Omloop van Vlaanderen en we ondersteunen de club ook op tal van manieren”, opent Yves. “Maar echt actief was ik niet binnen KAMV. Toen bij ons een tweetal vergadering plaatsgevonden hadden, kwam men tot de vaststelling dat de continuïteit van de club moeilijk te verzekeren was. Ik stelde voor om een denktank – een soort adviesraad met ondernemers – op te richten omdat er duidelijk nood was met een link naar commercieel en industrieel Roeselare en de band met het stadsbestuur ook beter kon.”

“Voor onze zestigste editie moet het mogelijk zijn om het stadscentrum bij de rally te betrekken”

Toen Joost Demeestere zijn functie als voorzitter naast zich neerlegde, kreeg Yves de vraag om hem op te volgen. “Ik was eigenlijk van plan om me vooral achter de schermen in te zetten”, vervolgt hij. “Aanvankelijk weigerde ik op het aanbod in te gaan, maar uiteindelijk raakte ik toch overtuigd om me ook op de voorgrond in te zetten.”

Roeselare = autostad

Yves Olivier groeide haast op met de Omloop van Vlaanderen. “Dit is de oudste rally van Vlaanderen, daar moeten trots op zijn. En ik wilde ook koste wat het kost dat de zestigste verjaardag gehaald zou worden. Bovendien is en blijft Roeselare een echte autostad. Alle topmerken hebben hier een vestiging, in het centrum zie je vaak de mooiste wagens opduiken… Dan is een goed uitgebouwde Omloop van Vlaanderen zeker nodig.”

De nieuwe voorzitter heeft duidelijke ambities om de toekomst van de Roeselaarse rally te garanderen. “De beleving moet de hoogte in. Onze Omloop moet weer een echt autofeest worden, met een erg toegankelijk rallydorp. Hele gezinnen die zich aan de rallywagens vergapen, daar moeten we naar streven. Daarom zullen we van De Pilders opnieuw het epicentrum van onze rally maken. Veel volk lokken is een duidelijk doel en dan gaat het niveau automatisch de hoogte in.”

Van 2018 wil Yves Olivier allesbehalve een overgangsjaar maken. “Dat zit niet in mij”, glimlacht hij. “Ons komend rallyweekend van 31 augustus en 1 september moet meteen in het oog springen, met zeven klassementsproeven en 200 kilometer tegen de chrono. Ook de e-rally blijft een vast item en zullen we verder uitbouwen. Daar willen we een pioniersrol in spelen.”

Stoffel Vandoorne

De zestigste editie in 2019 moet dan weer lang in het geheugen gegrift blijven, zegt Yves. “Een speciale etappe en een klinkend deelnemersveld, bijvoorbeeld. En waarom kunnen we het stadscentrum ook niet in de plannen betrekken? Die plannen moeten we uiteraard nog bespreken met de stad, maar we zijn ervan overtuigd dat een sterke Omloop van Vlaanderen goed is voor alles en iedereen in Roeselare en omstreken. De horeca draait op volle toeren, mensen overnachten in onze stad en regio en ook onze winkels varen wel bij het extra volk dat Roeselare ontdekt. We staan voor drukke tijden, maar het is ons menens om de Omloop een bloeiende toekomst te schenken.”

En daar kan ook onze Belgisch/Roeselaarse Formule 1-trots Stoffel Vandoorne bij helpen. “Hij is de perfecte ambassadeur voor de hele Belgische autosportwereld, dus kan hij ook veel betekenen voor de rallywedstrijd in zijn thuisstad. Hij is altijd welkom om ons een duwtje in de rug te geven.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier