Wist je dat halve finale van Australian Open heel klein beetje West-Vlaams kleurt?

© BELGA
Tom Van Houtte

Nee, Venus Williams heeft geen roots in Mannekensvere en haar tante baat geen brasserie uit in De Haan. Maar ze neemt het wel op tegen de ook al Amerikaanse CoCo Vandeweghe, en dié heeft wel iets met onze provincie te maken…

CoCo Vandeweghe is Amerikaans, maar haar familienaam doet vermoeden dat ze hier bij ons om de hoek kan wonen. Haar roots liggen in Olsene op de provinciegrens, maar haar overgrootvader stak de grote plas over. De Amerikaanse tennisster is de kleindochter van Miss Amerika, ze won in het verleden al het grastornooi in Rosmalen, heeft in Zulte nog een grote fan wonen en haalde al eens de wereldpers door nog tijdens een wedstrijd al een interview te geven. Ze blijkt ook niet op haar mondje gevallen te zijn. De familie Vendeway is dan ook een naam als een klok in Ameriaanse sportmiddens. CoCo Vandeweghe in tien weetjes…

1. Hoe West-Vlaams is CoCo Vandeweghe?

Haar naam – toch haar familienaam – klinkt West-Vlaams. Haar roots liggen dan ook pal op (of net over) de provinciegrens in Zulte en Olsene. Haar overgroottante Esther De Busseré, geboren in Ledegem, was ooit de eerste vrouwelijke burgemeester van Olsene. Ze was een kwarteeuw burgermoeder en werd 102 jaar. Haar betovergrootvader Jacobus Van den Weghe had een pelsenfabriek in Olsene en combineerde dat met 18 kinderen. Een van hen, Maurice, emigreerde naar Canada en later de USA.

2. Hoe werd Van den Weghe dan Vandeweghe?

Net als zijn broers en zussen was Maurice ‘Ernie’ Van den Weghe een leerlooier en vellenhandelaar. Hij specialiseerde zich in ‘chinchillahuiden’ (knaagdier gefokt voor de huid). De familienaam wordt in de USA uitgesproken als Vendeway, maar de schrijfwijze veranderde onderweg. Op zijn overzeese trip hield Maurice contact met het thuisfront via telegrammen en die betaalde je toen per letter… Hij hield zijn familienaam dus zo kort mogelijk.

Wist je dat halve finale van Australian Open heel klein beetje West-Vlaams kleurt?
© BELGA

3. Er huist wat babe-gehalte…

Maurice’ zoon Ernie (jr.) werd nog geboren in Montreal (Canada), maar groeide op in New York. De opa van CoCo die vorig najaar overleed was getrouwd met Colleen Hutchins, Miss America 1952. In de familie gaat dus ook een Miss schuil. Ernie Jr. was trouwens dokter en basketbalspeler.

4. én sportief bloed in de familie Vandeweghe

CoCo heet eigenlijk voluit Colleen – naar haar oma – en heeft sportief bloed in de aderen. Opa Ernie speelde zes seizoenen voor de legendarische NBA-ploeg New York Knicks. Zijn zoon Kiki, de oom van CoCo, speelde ook bij de Knicks en bekleedt nu nog een belangrijke functie aan de top van de wereldvermaarde Amerikaanse profbasketbalcompetitie.

5. Mama Tauna naar OS als zwemster én als volleybalster

CoCo is de dochter van Tauna Vandeweghe, ze nam dus de naam van haar moeder aan. En ook Tauna liet zich sportief gelden. Als zwemster nam ze deel aan de Olympische Spelen van 1976 in Montreal, acht jaar later behoorde ze tot het volleyteam op de OS van 1984 in Los Angeles.

6. Ook ontvoerde Anthony De Clerck is familie

In de regio wonen nog veel Van den Weghes. Martine is de echtgenote van Jan De Clerck (eigenaar van de Domo Group) en de moeder van Anthony De Clerck. In 1992 werd ‘Anthonyke’ ontvoerd, zijn familie betaalde zowat 250 miljoen frank losgeld (6,2 miljoen euro) en zo kwam hij na 32 dagen vrij. De ontvoerders werden snel daarna gevat.

Wist je dat halve finale van Australian Open heel klein beetje West-Vlaams kleurt?
© BELGA

7. Zege Rosmalen, Clijsters overhandigt trofee

Haar enige tornooizege op het professionele circuit behaalde CoCo in Rosmalen in 2014, het Nederlands grastornooi in aanloop naar Wimbledon. Ze moest er zich eerst nog door de kwalificaties werken, maar kon de finale bereiken en versloeg er Jie Zheng. De trofee werd overhandigd door Kim Clijsters.

8. Belgische superfan: na moeder nu dochter

Xavier Van den Weghe, een verre neef, is superfan en was uiteraard aanwezig op het Nederlandse grastornooi. Hij reisde ook al naar Amerika. “Ik volgde haar moeder Tauna en reisde naar de OS in Montreal waar ze de finale van de 100 meter rugslag zwom. Nu supporter ik voor de dochter. Ik heb diverse tv-abonnementen zodat ik haar wedstrijden kan bekijken.”

9. Eerder al eens in Belgisch onderonsje

Op de Australian Open van 2015 stonden de Belgische toppers Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer in de eerste ronde van het dubbelspel tegenover elkaar. Flipkens haalde het met Cibulkova aan haar zijde van Wickmayer die dubbelde met CoCo Vandeweghe. De Amerikaanse had op het terrein toen een meer Vlaams klinkende familienaam dan haar Vlaamse dubbelpartner.

10. Ze haalde ooit de wereldpers

In de US Open beantwoordde ze tijdens de rustpauze al eens na de eerste set enkele vragen van de sportzender ESPN. Zonder het te beseffen was dat een primeur. Dat CoCo voor deze stunt gestrikt werd, baart dan weer minder opzien. Ze kan het blijkbaar goed zeggen, komt vaak ongecensureerd uit de hoek en durft zich ook op het tenniscourt wel eens aan wat bekvechten wagen.

(TVW/WVS – Foto’s a-Belga)