Wim De Deyne kaart in open brief onrust in Belgische snelschaatsfederatie aan

© ACR
Redactie KW

In de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) is onrust ontstaan over de positie van bondscoach Pieter Gysel. De coach van de shorttrackers kreeg onlangs te horen dat de KBSF van hem af wil. Niettemin is Gysel woensdag in gezelschap van schaatsers Jens Almey en Ward Pétré voor de Olympische Winterspelen naar Pyeongchang vertrokken.

Het bestuur van de KBSF wil na de terugkeer van Gysel uit Zuid-Korea spreken over de toekomst van de coach. Antoine Van Vossel, de voorzitter van de KBSF, wil niet zeggen waarom Gysel zou moeten opstappen. Van Vossel benadrukt dat het niet om zijn trainingstechnische kwaliteiten gaat of dat hij te veel geld heeft uitgegeven. “Was het dat maar. Hij is een voortreffelijke coach.” De voorzitter bevestigt dat de problemen op het persoonlijke vlak liggen.

Via het project Be Gold heeft Gysel nog een verbintenis met de schaatsfederatie, die tot en met mei 2018 loopt. Gysel bevestigde de plannen van de federatie. Hij keert op 12 februari terug uit Zuid-Korea en zal vervolgens het gesprek met de KBSF aangaan.

Een post op Facebook van de vroegere schaatser Wim De Deyne, tegenwoordig lid van de technische commissie van de Internationale Schaatsunie (ISU), bracht de zaak woensdag in de openbaarheid. De Deyne meent dat er een bom is gelegd onder de toekomst van het Belgische shorttrack. Tijdens een vergadering met de schaatsers kregen ze twee weken geleden te horen dat Gysel onmiddellijk zou moeten vertrekken. Het BOIC draaide die beslissing terug, zodat Gysel Jens Almey en Ward Pétré in Zuid-Korea kan begeleiden. Ook werd een tweede trainer, Maarten Slembrouck, aan de afvaardiging toegevoegd. Op de website van de KBSF is de naam van Gysel als coach al geschrapt.

Open brief van Wim De Deyne

Waarschijnlijk weten jullie wie ik ben en waar ik voor sta. De schaatssport ligt me nauw aan het hart. Ik volg van heel kortbij de ontwikkeling van het Shorttrack in België. Met hart en ziel zet ik me in om alle Belgische schaatsers de kans te bieden zo optimaal mogelijk te trainen en het beste uit zichzelf te halen. Ik hoop dan ook dat jullie de tijd nemen om deze aanklacht te lezen, er goed over na te denken en zelf een standpunt in te nemen.

Weten jullie dat er afgelopen week een bom gelegd werd onder de toekomst van onze sport? Weten jullie dat die bom ook tot ontploffing werd gebracht? De KBSF heeft kenbaar gemaakt Pieter Gysel, de coach van het Be Gold team, op staande voet te willen ontslaan. Tijdens een overhaast samengeroepen vergadering werden de atleten en hun coach hiermee geconfronteerd.

Twee weken voor het vertrek naar de Olympische Winterspelen blijft zo’n beslissing natuurlijk niet zonder gevolgen… Het BOIC was verontwaardigd over de intentie om onze atleten zonder hun vertrouwde coach naar deze grote afspraak te sturen. Het BOIC draaide de beslissing tijdelijk terug en bevestigde Pieter als coach voor de Olympische Spelen.

Maar het kwaad was geschied; de schade voor onze sport is niet te overzien. De geloofwaardigheid van onze sportieve werking werd volledig onderuit gehaald.

Sinds ik het nieuws vernam, heb ik me uitvoerig geïnformeerd over de aanleiding, de beslissings-vorming en de grond van de zaak. Ik weet ondertussen dat de beslissing genomen werd op basis van onvolledige en foute informatie. De stemming binnen de KBSF die tot dit ontslag geleid heeft, vond plaats zonder alle atleten (en coach) gehoord te hebben. Ik heb begrepen dat de betrokken atleten van het nationale team het niet eens zijn met de beslissing om Pieter op staande voet aan de deur te zetten. Ik durf vandaag te stellen dat het gedwongen ontslag van Pieter Gysel een totaal verkeerde beslissing was! Bovendien is de timing hoogst ongelukkig (lees: desastreus).

Na acht jaar afwezigheid hebben we eindelijk nog eens twee Belgische schaatsers op de Spelen. Dit is geen toeval. De atleten (zowel zij die zich geplaatst hebben als zij die het net niet gehaald hebben) werken al vijf jaar, samen met hun coach, hard aan hun gezamenlijke doelstelling om zoveel mogelijk schaatsers voor te bereiden op de Spelen. Vijf jaar lang werkten zij dag in dag uit aan het bereiken van hun ultieme droom.

Pieter heeft zich in die jaren keihard ingezet. Ik heb de progressie van het team, vanuit de Nederlandse hoek, op de voet kunnen volgen. Onze atleten groeiden elk jaar en de concurrerende landen begonnen steeds meer rekening te houden met de Belgische schaatsers. Pieter geniet het volle respect van zijn buitenlandse collega’s.

Onze jeugd had eindelijk terug hoop en een doel om naar toe te werken: Be Gold ! Volgens mij is de beslissing van de KBSF de doodsteek voor het Be Gold project. Het project staat of valt met de kwaliteit van de coach. Zonder Pieter en een professionele omkadering wordt het uitermate moeilijk om shorttrack in België naar een hoger niveau te tillen. De beslissing treft niet alleen de schaatsers die vandaag tot het Be Gold team horen, maar ook de schaatsers die in de loop der jaren bij hen aansluiting vonden. Dit debacle treft zelfs alle schaatsers die vandaag hard trainen en dromen van internationale wedstrijden …

De aanhoudende inzet van Pieter, Maarten, de clubs, de ouders en natuurlijk de schaatsers zelf, heeft ertoe geleid dat onze sport eindelijk aan het groeien is. De resultaten spreken voor zich. Maar waar blijf de inzet van onze federatie? Wat is hun visie? Hun plan? Wat mogen we verwachten? Welke communicatie is er tussen de sporters en de federatie? Wie is er aanwezig op kampen of op nationale trainingen? Kennen de ouders en de atleten de mensen die het beleid bepalen? Weten de bestuursleden wat er echt leeft binnen onze mooie sport ?

De KBSF neemt beslissingen die bepalend zijn voor de toekomst van het Shorttrack. Ook voor de opkomende jeugd. De manier waarop een coach wordt “bedankt”, geeft geen blijk van professionaliteit en sportief inzicht ter zake.

De KBSF heeft gefaald. Ze horen de coaches te steunen in plaats van hen onderuit te halen. De federatie schiet hierin te kort en draagt schuld in de opeenstapeling van problemen. Ze horen hun coaches, die het overigens met zeer beperkte middelen moeten doen, te steunen en bij te staan waar nodig.

Langs deze weg wil ik jullie dan ook oproepen om rechtstreeks of via jullie club aan de KBSF jullie mening kenbaar te maken en jullie steun uit te spreken voor Pieter en het project waar hij voor staat en tegen het beleid van deze federatie. Dit alles in het belang van alle atleten. Ik wil dat onze sport kan blijven groeien.

Ook al denkt u als ouder of jonge schaatser dat deze problematiek u niet raakt… Met de juiste visie en ondersteuning maken onze jonge schaatsers zeer snel progressie. Mits een goed beleid en het onderhouden van goede relaties met overheden en sportieve instanties, kunnen we verder bouwen aan de droom om het Be Gold-team te versterken met extra talent en atleten klaar te stomen voor de weerkerende vierjaarlijkse afspraken.

Ik hield eraan om u even mijn visie hieromtrent toe te lichten.

Mijn hart bloedt.

Wim De Deyne OLY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier